Suedia se pregătește de război și mobilizează civili

14 Feb 2023
Suedia se pregătește de război și mobilizează civili

Revenită în fruntea agendei politice după anexarea Crimeei de către Rusia, apărarea civilă a fost consolidată de la invadarea Ucrainei. Țara se organizează pentru a se asigura că locuitorii săi rezistă în caz de conflict, scrie Le Monde

Au fost 404.218 la 31 decembrie 2022, cu 16% mai mult decât în ​​iunie. Soldații și rezerviștii profesioniști, funcționarii publici, șoferii de autobuz sau educatorii de copii, toți și-au primit convocarea cu „misiunea de război”. Dacă Suedia este atacată, ei știu ce așteaptă țara de la ei. În cea mai mare parte, la fel ca angajații televiziunii și radioului public care și-au primit "misiunea" în octombrie 2022, aceștia vor trebui să continue să lucreze în funcția lor, considerată critică pentru funcționarea societății. Alții sunt selectați pentru abilitățile lor specifice.

Toată lumea este rugată să fie discretă. Pentru că este vorba despre apărarea civilă a țării, în plină "re-înviere", după o lungă paranteză de aproape trei decenii, timp în care „am vrut să credem în pacea veșnică”, în mod ironic Marinette Nyh Radebo, responsabilă cu comunicarea la Agenția de recrutare a Forțelor Armate Suedeze. Această organizație ține registrele misiunilor și se asigură că nu există dublare.

„Când poliția ne-a trimis listele, am descoperit că cei câteva mii de soldați de menținere a păcii erau rezerviști”, spune Nyh Radebo.

Mobilizarea abia începe. Prin comparație, în 1992, țara, care avea atunci 8,5 milioane de locuitori (față de 10 milioane în prezent), putea rechiziționa 2,2 milioane ca parte a apărării sale civile, pe lângă un milion chemați pentru a se alătura armatei. Nici pentru ceilalți locuitori, cu vârste cuprinse între 16 și 70 de ani, fără încadrare, nu s-a pus problema să scape: trebuiau să-și continue activitatea și puteau fi mobilizați de agenția națională de ocupare a forței de muncă.

„Situație de securitate foarte gravă”
Această îndatorire de apărare, care nu mai era folosită de la sfârşitul secolului al XX-lea, le-a fost amintită celor 121.500 de tineri suedezi care au sărbătorit aniversarea de 16 ani în 2022. Agenţia de protecţie civilă (MSB) le-a trimis o scrisoare, pentrua îi informa că fac acum parte din „apărarea totală” a regatului și au „o obligație de a ajuta în caz de amenințare cu război sau de intrare în război”.

Acest concept a revenit în fruntea agendei politice în Suedia în 2015, la un an după ce Rusia a anexat Crimeea. Invazia Ucrainei din 24 februarie 2022 „i-a dat o dimensiune cu totul nouă”, mărturisește Marcus Björklund, șeful de planificare la prefectura Scania, în sudul țării.

Pentru prima dată din 1947, regatul are din nou un ministru al apărării civile, alături de ministrul armatelor.

Alte stiri din Externe

Ultima oră