Suedia: Greta Thunberg se plânge că politicienii au uitat de criza climatică

10 Sep 2022
Suedia: Greta Thunberg se plânge că politicienii au uitat de criza climatică

Activista de mediu suedeză Greta Thunberg a deplâns vineri, 9 septembrie, problema „uitată” a mediului în campania electorală din Suedia, cu două zile înainte de un scrutin care se anunță foarte strâns, scrie Le Figaro. 

Criza de mediu a fost mai mult sau mai puțin ignorată în această campanie electorală, în cel mai bun caz a fost redusă la o problemă energetică”, a declarat pentru AFP liderul mișcării tinerilor pentru climă „Fridays for Future, în marginea unei demonstrații.

Tânăra activistă în vârstă de 19 ani a participat, vineri, cu câteva sute de oameni, la o demonstrație pentru climă, înaintea alegerilor legislative de duminică. Dacă creșterea facturilor la electricitate sau la combustibil a fost una dintre temele principale ale campaniei suedeze, problemele de mediu au rămas în umbră, în ciuda ambițiilor multor partide suedeze de a fi în fruntea lumii.

„Protestăm pentru că votul nu este suficient. Trebuie să ieșim în stradă și să fim cetățeni democrați activi ”, a explicat Greta Thunberg. Trebuie să cerem schimbarea pentru că în momentul de față niciunul dintre partidele noastre politice nu oferă ceea ce ne trebuie”, a adăugat cea care votează pentru prima dată și nu și-a făcut cunoscută alegerea. Pe lângă prețurile la energie, campania a fost dominată de criminalitate și integrare.

În ciuda situației de mediu din ce în ce mai grave, partidul Verzilor Suedezi s-a străduit să câstige electoral în ultimii ani. El ar trebui să rămână duminică peste pragul de 4% necesar pentru a rămâne în Parlament, dar ultimele sondaje îl creditează cu intenții de vot foarte variabile, variind de la 4,5% la 7,9%. 

Cred că există o mulțime de oameni care se îngrijorează în liniște (despre problemele de mediu), dar nu știu cu adevărat cum să-și exprime preocupările ”, potrivit Gretei Thunberg.

Pentru tânăra suedeză, este necesar să se facă auzită urgența climatică și de mediu înainte de alegeri, pentru a nu-i lăsa pe politicieni să „scape încă patru ani ”. Ea începuse să manifesteze în fața parlamentului suedez cu două săptămâni înainte de alegerile din 2018, cu faimosul ei semn „grevă școlară pentru climă ”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră