Suedia preia președinția rotativă a Uniunii Europene timp de șase luni, începând cu 1 ianuarie 2023. Țara este acum condusă de o dreaptă dură, intransigentă în problemele de imigrație, scrie Ouest France
Politica de "bun venit" a Suediei s-a terminat. În timpul crizei migrației din 2015, țara de 10 milioane de locuitori a dat dovadă de cea mai mare solidaritate din Europa, primind 160.000 de refugiați. Șapte ani mai târziu, în acest Regat în care unul din cinci locuitori s-a născut în străinătate, atmosfera s-a schimbat. Chiar și la urne.
La finalul unei campanii în care eșecurile integrării au umbrit totul, Democrații Suediei (SD) s-au impus pe locul doi la alegerile legislative din septembrie, cu 73 de deputați și 20% din voturi (5% în 2010). În urma stângii, dar în fața dreptei tradiționale.
Partidul naționalist și anti-imigrație nu a reușit să se alăture coaliției formate de prim-ministrul Ulf Kristersson, un aliat conservator al creștin-democraților și liberalilor. Dar SD se bucură acum de o influență fără precedent. Liderul său, Jimmie Akesson, în vârstă de 43 de ani, și-a pus amprenta pe foaia de parcurs a guvernului, cosemnată de partidul său: o treime din cele șaizeci de pagini ale acordului se concentrează exclusiv pe probleme de migrație.
Cote și probe de ADN
Extrema dreaptă a reușit deja să impună o reducere drastică a sosirilor, cu o cotă de 900 de refugiați pe an, față de 6.400 în 2022. Iar venitul minim necesar pentru obținerea unui permis de muncă în Suedia ar trebui să crească: în jur de 33.000 de coroane pe lună ( 2.985 €), față de 13.000 în prezent (1.175 €).
Vânătoarea de imigranți fără acte se va intensifica. Ar fi 18.000, conform poliției de frontieră. Mult mai mult, spune Ministerul Imigrării, care anunță un recensământ al populației pentru a îi disloca
mai bine, promite să înmulțească controalele de identitate în cartierele sensibile
și plănuiește să autorizeze poliția să fotografieze, să ia amprente, chiar și ADN-ul oricărui individ care circulă fără acte.
Și mai controversat, guvernul nu exclude obligarea funcționarilor publici să denunțe orice persoană aflată în situație ilegală. Inacceptabil pentru mulți angajați care refuză să facă pe informatorii.
Principalele probleme economice și sociale sunt consecința nivelurilor ridicate de imigrație
, a susținut Ulf Kristersson într-un discurs inaugural care părea să fie inspirat de amalgamul dintre imigrație și criminalitate.
Amalgam alimentat de violența dintre bandele mafiote, care au proliferat pe fondul traficului de droguri, în ultimii ani. Aproximativ 50 de persoane au fost ucise de arme în 2022, de trei ori mai mult decât acum un deceniu, potrivit Consiliului Suedez pentru Prevenirea Criminalității (Brå) . În Europa, proporțional cu populația sa, doar Croația se descurcă mai prost