Conform unui raport al autorităților, pe străzile din Suedia ar fi 4000 de cerșetori, “cei mai mulți fiind rromi din România”.
Ministrul suedez pentru administrație publică este convins că aceștia trebuie să dispară. “A cerși pe străzile Suediei nu va rezolva niciodată problema discriminării și a sărăciei din România și Bulgaria”, a declarat Ardalan Shekarabi, pentru EUobserver.
Declarațiile au fost făcute la Reykjavik, în Islanda, după o întâlnire cu omologii din statele vecine, la o reuniune pe temele arzătoare ale autorităților locale din statele nordice.
Ministrul Asa Regner a cerut, anul trecut, organizațiilor suedeze să sprijine oamenii sărăci din România și să nu mai dea bani celor de pe străzile Suediei.
“Demersul este dificil fiindcă ar însemna să considerăm că a cere ajutor sau a spijini financiar pe cineva în dificultate este o infracțiune”, susține responsabilul guvernamental pe această problemă, Martin Valfridsson.
Guvernul a comandat un sondaj pe această temă, din care reiese că 50% dintre suedezi ar fi de acord cu interzicerea cerșetoriei, 25% ar fi împotrivă, iar restul sunt indiferenți.
Danemarca a interzis cerșetoria în 2014. Dacă legea este încălcată de aceeași persoană de mai multe ori, recidivistul poate fi condamnat chiar și la șase luni de închisoare cu executare.
Norvegia a încercat să interzică cerșetoria anul trecut, însă partidele de opoziție au refuzat să susțină inițiativa Guvernului. Astfel, mai multe administrații locale au impus pe cont propriu o interdicție locală de a cerși.
Fostul Guvern finlandez a încercat să aducă pe ordinea de zi o posibilă interzicere a cerșetoriei, însă a renunțat rapid, proiectul nefiind susținut de partide și de electorat.