SUA sunt dispuse să ofere Ucrainei 1,5 miliarde de dolari pe lună pe tot parcursul războiului în timp ce UE încă se luptă să își respecte angajamentele anterioare, scrie Bloomberg.
SUA sunt dispuse să sprijine Ucraina cu un ajutor financiar de 1,5 miliarde de dolari pe lună pe tot parcursul războiului împotriva Rusiei și își împinge aliații europeni să se angajeze la sume similare.
Administrația Biden, care a semnat săptămâna trecută subvenții de 4,5 miliarde de dolari pentru tot restul anului, a purtat conversații cu oficialii Uniunii Europene -- inclusiv în ultimele zile -- și a presat Europa să facă mai mult, au spus surse apropiate administrației care au cerut să rămână anonime deoarece discuțiile sunt private.
Întrucât UE încă se luptă pe plan intern cu privire la îndeplinirea angajamentelor anterioare, aliații au discutat despre un mecanism mai regulat pentru a ajuta la menținerea economiei Ucrainei pe linia de plutire pe măsură ce războiul se prelungește, a spus una dintre surse. Oficialii au fost avertizați că în Congresul SUA vor exista cereri tot mai mari pentru o mai mare distribuire a sarcinilor între aliați, a spus o altă persoană.
Fondul Monetar Internațional a declarat anterior că Ucraina are nevoie de aproximativ 5 miliarde de dolari în fiecare lună pentru a acoperi serviciile esențiale și pentru a-și menține economia. Țara a primit ajutoare de aproximativ 2 miliarde de dolari luna trecută, în scădere față de 4,7 miliarde de dolari în august, a declarat ministrul de finanțe Serghei Marcenko.
Bloomberg a scris în iulie că unii dintre aliați au criticat în mod privat blocul UE pentru că nu și-a îndeplinit angajamentele de aproape 9 miliarde de euro (8,8 miliarde de dolari) și i-au cerut la momentul respectiv să facă acest lucru de urgență.
Summit-ul UE
Liderii UE sunt așteptați să discute despre cerințele financiare ale Kievului pe care proiectul de buget pentru 2023 le-a plasat la 38 de miliarde de dolari, la un summit din Republica Cehă săptămâna aceasta.
Diplomaților care pregătesc întâlnirea liderilor li s-a spus săptămâna trecută că nivelurile așteptate de finanțare din partea națiunilor europene vor fi la o scară similară cu cele 1,5 miliarde de dolari lunar pe care SUA sunt dispuse să le ofere, a spus una dintre persoane. Finanțarea a fost necesară pentru acoperirea lucrurilor esențiale, cum ar fi cheltuielile publice de bază, școlile, spitalele și rețeaua electrică a Ucrainei.
O serie de înalți oficiali ai UE au fost extrem de frustrați de ritmul lent al luării deciziilor UE cu privire la sprijinul financiar pentru Kiev, precum și de lipsa de reactivitate a unor guverne naționale față de dezbatere, mai ales pe măsură ce iarna se apropie.
Pe fondul dezacordului dintre națiunile membre cu privire la detaliile pachetului de 9 miliarde de euro, blocul a plătit 1 miliard de euro vara trecută, în timp ce alte 5 miliarde de euro au fost aprobate, dar nu au fost încă livrate Kievului. Cele 3 miliarde de euro restante rămân blocate din diverse motive, inclusiv dacă ajutorul ar trebui să fie sub formă de granturi sau împrumuturi și modul de structurare a garanțiilor.
UE a sprijinit, de asemenea, Ucraina cu 1,2 miliarde de euro în împrumuturi în prima jumătate a anului, precum și cu alte miliarde pentru a plăti livrările de arme și reformele pe termen mai lung. UE urmărește, de asemenea, să discute despre reconstrucția postbelică a Ucrainei, dar oficialii avertizează că nevoile imediate ale Kievului sunt mult mai urgente, au spus două dintre sursele Bloomberg.