SUA: Un viscol „istoric” lasă 1,5 milioane de americani fără electricitate

24 Dec 2022
SUA: Un viscol „istoric” lasă 1,5 milioane de americani fără electricitate

Peste 200 de milioane de oameni sunt afectați de această furtună de o intensitate rară. Frigul înghețat, viscolele și zăpada îi pot împiedica pe americani să traverseze țara pentru sezonul sărbătorilor, scrie Le Figaro.

Aproape 1,5 milioane de case americane au rămas fără curent vineri, 23 decembrie, din cauza unui viscol de o intensitate rară care a provocat haos în transporturi în ajunul Crăciunului, cu mii de zboruri anulate, iar drumurile devenind uneori impracticabile.

Vineri dimineață, peste 240 de milioane de oameni au fost afectați de avertismente sau apeluri la prudență în Statele Unite, a scris Serviciul Meteorologic American (NWS), care a numit furtuna „ istoric ”. Aceasta reprezintă mai mult de 70% din populație. În multe state, condițiile erau foarte periculoase pentru a călători, au avertizat autoritățile. Dar milioane de americani au inundat drumurile și aeroporturile pentru sezonul sărbătorilor.

Peste 4000 de zboruri anulate

În statul New York, a fost emisă chiar și o interdicție de călătorie în comitatul Erie. „Stăm acasă (...) Nu văd peste drum”, a declarat Jennifer Orlando pentru AFP, afectată de această interdicție în orașul Hamburg, unde vineri dimineața erau în jur de -8°C. Din cauza accidentului unui vehicul împotriva unei linii electrice, s-a trezit fără curent timp de aproximativ patru ore, a spus ea.

Peste 1,5 milioane de americani au rămas fără curent vineri la prânz, în special în Carolina de Nord și de Sud, Maine, Connecticut și Texas, potrivit site-ului specializat Poweroutage.us. 

„Vă rugăm să luați această furtună extrem de în serios” , a cerut joi președintele Joe Biden. „Încurajez pe toată lumea (...) să asculte avertismentele la nivel local”, a adăugat el. „Este grav”.

Vineri după-amiază, site-ul specializat Flightaware a avut peste 4.500 de zboruri anulate în Statele Unite, cele mai afectate aeroporturi fiind cele din Seattle (nord-vest), New York, Chicago (nord) sau Detroit. Până joi, aproximativ 10% din zboruri au fost anulate, a declarat vineri dimineață ministrul Transporturilor, Pete Buttigieg, pe MSNBC. „Câteva dintre cele mai mari hub-uri sunt afectate”, a adăugat el. 

În total, aproximativ 112 milioane de oameni trebuie să parcurgă cel puțin 80 de kilometri între 23 decembrie și 2 ianuarie, potrivit Asociației Americane de Automobile (AAA). Mai multe state au declarat stări de urgență, precum New York, Oklahoma, Kentucky, Georgia și Carolina de Nord.

Alte stiri din Externe

Ultima oră