SUA spune că gazoductul Nord Stream 2 este „mort”

09 Mar 2022
SUA spune că gazoductul Nord Stream 2 este „mort”

„Este o bucată mare de metal pe fundul mării și nu cred că poate fi resuscitată”, a declarat numărul trei al diplomației americane, Victoria Nuland, în cadrul unei audieri parlamentare, scrie FranceInfo.

Controversatul gazoduct Nord Stream 2 dintre Rusia și Germania, vizat de sancțiunile luate de Berlin și Washington după invazia rusă a Ucrainei, este „mort” și nu poate fi „înviat”, spune marți, 8 martie, un oficial american.

„Cred că Nord Stream 2 a murit acum”, „este o bucată mare de metal pe fundul mării și nu cred că poate fi reînviat”, a spus numărul trei al diplomației americane, Victoria Nuland, în timpul unei audieri parlamentare.

„Cred că conducta nu se va mai întoarce niciodată”, a insistat ea în fața unui senator republican care a cerut ca sancțiunile americane să fie permanente.

Operatorul de gazoduct a depus faliment

Statele Unite s-au opus de multă vreme gazoductului, promovat de Germania și Rusia, crezând că aceasta întărește capacitatea Moscovei de a folosi sursele de energie către Europa ca „armă” geopolitică.

Însă confruntat cu progresul proiectului, aproape finalizat, și pentru a nu enerva mult timp Berlinul, președintele american Joe Biden a renunțat în 2021 să sancționeze principalii operatori.

Imediat după invazia rusă a Ucrainei din 24 februarie, însă, Germania a anunțat suspendarea Nord Stream 2, care încă nu intrase în funcțiune, în coordonare cu Statele Unite, care și-au tras propriile sancțiuni.

Operatorul de gazoduct germano-rus, cu sediul în Elveția, a depus faliment de atunci, iar cei 106 angajați ai săi au fost disponibilizați.

Sursa: FranceInfo

Alte stiri din Externe

Ultima oră