SUA spun că Israelul ar putea încheia operațiunile majore în Gaza până în ianuarie

06 Dec 2023
SUA spun că Israelul ar putea încheia operațiunile majore în Gaza până în ianuarie

Oficialii americani se așteaptă ca faza actuală a  operațiunii terestre a Israelului asupra Gaza, care vizează capătul sudic al benzii, să dureze câteva săptămâni înainte ca Israelul să treacă, posibil până în ianuarie, la o strategie de intensitate mai scăzută, hiper-localizată, care vizează îndeaproape militanții și liderii Hamas au spus mai mulți oficiali înalți ai administrației pentru CNN.

Dar, pe măsură ce războiul intră pe acest nou teren, Casa Albă este profund îngrijorată de modul în care operațiunile Israelului se vor desfășura în următoarele câteva săptămâni, a declarat un înalt oficial al administrației americane.

SUA au avertizat cu fermitate Israelul în conversații „dure” și „directe”, au spus ei, că Forțele de Apărare Israeliene (IDF) nu pot replica tipul de tactici devastatoare pe care le-au folosit în nord și trebuie să facă mai mult pentru a limita victimele civile.

SUA i-au transmis Israelului că, pe măsură ce opinia globală s-a întors din ce în ce mai mult împotriva operațiunii sale terestre, care a ucis mii de civili, timpul pe care îl are Israelul pentru a continua operațiunea în forma sa actuală și a menține în continuare un sprijin internațional semnificativ scade rapid.

În poate cel mai direct avertisment public de până acum, secretarul Apărării Lloyd Austin a avertizat Israelul că „poate câștiga în războiul urban doar protejând civilii”.

Vorbind la Forumul Național de Apărare Reagan în weekend, Austin a spus că sprijinul SUA pentru Israel „nu este negociabil”, dar a spus că Israelul riscă să înlocuiască o „victorie tactică cu o înfrângere strategică” dacă nu ar face mai mult pentru a preveni morți civili.

Aproape 16.000 de palestinieni au fost uciși de când Israelul și-a început campania în octombrie, în urma atacului terorist al Hamas asupra Israelului din 7 octombrie, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, condus de Hamas. Israelul crede că a ucis „câteva mii” de militanți Hamas, a declarat un oficial israelian.

Deși înalți oficiali ai administrației Biden au cerut public Israelului să  facă mai mult pentru a minimiza decesele de civili, au avut grijă să evite să admonesteze în mod direct vreo tactică a Israelului, considerând că oficialii cred că este mai eficient să consilieze Israelul în liniște în culise, decât să-l facă de rușine cu voce tare. .

un înalt oficial al administrației a declarat pentru CNN că nu se simt confortabil să folosească cuvântul „receptiv” pentru a surprinde răspunsul Israelului până acum la sfaturile militare ale administrației – spre deosebire de unele declarații publice ale celor mai înalți membri ai administrației.

Atât în ​​public, cât și în privat, oficialii israelieni susțin că o parte a obiectivului lor final este să slăbească Hamas într-o asemenea măsură încât grupul să nu poată repeta niciodată atacul pe care l-a declanșat asupra Israelului la 7 octombrie.

Acest obiectiv, a declarat un înalt oficial american pentru CNN, este puțin probabil să fie atins până la sfârșitul anului calendaristic și se așteaptă ca Israelul să continue să urmărească acest obiectiv în următoarea fază a conflictului pe care oficialii americani îl consideră o „campanie pe termen mai lung. .”

Alte stiri din Externe

Ultima oră