Diplomatul-șef al UE, Josep Borrell, și secretarul de stat al SUA Antony Blinken au cerut o investigație a alegerilor parlamentare din Georgia în legătură cu rapoartele de nereguli din declarațiile făcute pe 27 octombrie, scrie Kyiv Independent
Partidul Visul Georgian, prietenos cu Moscova, a câștigat aproape 54% din voturi la alegerile din 26 octombrie, dar observatorii internaționali au declarat rezultatele nici libere, nici corecte .
Partidele de opoziție pro-UE au contestat victoria partidului de guvernământ, iar președintele Salome Zourabichvili a declarat pe 27 octombrie că nu va recunoaște rezultatele și a cerut proteste în masă.
„Solicităm Comisiei Electorale Centrale din Georgia și altor autorități relevante să își îndeplinească datoria de a investiga și a judeca rapid, transparent și independent neregulile electorale și acuzațiile referitoare la acestea”, a spus Borell într-un comunicat.
„Condamnăm toate încălcările normelor internaționale și ne alăturăm apelurilor din partea observatorilor internaționali și locali pentru o investigare completă a tuturor rapoartelor de încălcări legate de alegeri”.
Blinken i-a încurajat pe „liderii politici din Georgia să respecte statul de drept, să abroge legislația care subminează libertățile fundamentale și să abordeze împreună deficiențele procesului electoral”.
"Deși observatorii internaționali și locali au fost de acord că ziua alegerilor a fost în general bine administrată, observăm rapoarte de nereguli și violențe sporadice. Observatorii internaționali nu au declarat că rezultatul este liber și corect", a spus diplomatul șef al SUA.
După ce au fost anunțate rezultatele votului din 26 octombrie, grupurile de opoziție din Georgia au refuzat să recunoască rezultatul și au spus că alegerile au fost furate, arătând că monitorii electorali au raportat diferite încălcări în toată țara, inclusiv umplerea buletinelor de vot și intimidarea alegătorilor.
Potrivit unui raport al Misiunii de Observare a Alegerilor condusă de Oficiul OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (ODIHR), „ziua alegerilor a fost... marcată de un mediu tensionat, cu compromisuri frecvente în secretul votului și mai multe inconsecvențe procedurale, precum și rapoarte de intimidare și presiune asupra alegătorilor... în special asupra alegătorilor din sectorul public”.
Partidul Visul Georgiei, fondat de oligarhul Bidzina Ivanishvili, a condus țara mai aproape de Moscova, împiedicându-i aspirațiile UE. Adoptarea de către Tbilisi a controversatei legi privind agenții străini la începutul acestui an a dus la înghețarea efectivă de către UE a procesului de aderare al Georgiei, deși i s-a acordat statutul de candidat în decembrie anul trecut.
Relațiile dintre Tbilisi și Washington s-au deteriorat, de asemenea, în ultimele luni, deoarece SUA au început să limiteze programele de parteneriat și au impus sancțiuni împotriva oficialilor georgieni .