SUA se pregătesc pentru încetinirea livrărilor de arme de ultimă generație către Ucraina

17 Oct 2022
SUA se pregătesc pentru încetinirea livrărilor de arme de ultimă generație către Ucraina

SUA se află la sfârșitul sau foarte aproape de sfârșitul capacității sale de a dona arme, în timp ce temerile de o confruntare militară cu Rusia cresc, scrie FoxNews.

Secretarul Apărării, Lloyd Austin, a semnalat săptămâna trecută că SUA și aliații săi occidentali au probleme în a ține pasul cu cererea Ucrainei pentru armamentul avansat de care are nevoie pentru a evita invazia Rusiei. Acest semnal reflectă scăderea proviziilor pentru Ucraina și teama de la Casa Albă de escaladare care ar putea duce la război între SUA și Rusia.

Riscul reducerii stocurilor americane de muniție de ultimă generație a fost evocat de când SUA au început să contribuie la apărarea Ucrainei. Acum, la aproape opt luni de la începutul războiului, experții intervievați de Fox News Digital spun că SUA se află la sfârșitul sau foarte aproape de sfârșitul capacității sale de a trimite arme. 

Ei au fost de acord că remarcile lui Austin indică faptul că avalansa inițială a munițiilor de ultimă generație, cum ar fi lansatoarele de rachete HIMARS, rachetele antitanc Javelin, Stingers antiaeriene și obuzele M-777 s-a încheiat. Aceste surse au spus că ar putea exista doi factori în joc care contribuie la această realitate.

Un factor este problema pe care Austin a abordat-o în mod direct săptămâna trecută – SUA nu dispune de echipamente pe care să le poată preda Ucrainei.

În cadrul unei conferințe de presă Austin a fost întrebat dacă SUA și alte națiuni sunt îngrijorate că rezervele interne de muniții esențiale sunt atât de reduse încât nu mai pot ajuta Ucraina. Austin a evitat întrebarea subliniind că există dorința de a trimite Ucrainei ceea ce are nevoie, dar nu a spus dacă aliații Ucrainei pot realiza cu adevărat acest lucru.

„Ei bine, cu siguranță nu este o chestiune de lipsă de voință”, a răspuns Austin.

Austin tocmai încheiase o întâlnire cu oficiali din zeci de țări despre nevoile de muniție ale Ucrainei. În timp ce a descris acea întâlnire, el a vorbit din nou despre voință, dar a făcut aluzie la capacitatea scazută de a oferi mai mult pentru Ucraina, care consumă muniții mai repede decât le poate livra lumea.

„Vom produce și livra aceste capacități extrem de eficiente în următoarele luni – și în unele cazuri ani – chiar dacă continuăm să îndeplinim cele mai stringente cerințe de autoapărare ale Ucrainei în timp real”, a spus Austin despre cel mai recent angajament față de trimiterea de HIMARS, vehicule, sisteme radar și alte echipamente.

Mark Cancian este consilier principal la Centrul de Studii Strategice și Internaționale, care a petrecut șapte ani lucrând la probleme de achiziții americane pentru Biroul de Management și Buget. Evaluarea sa, bazată pe nivelurile de inventar, capacitatea industrială și informațiile de la administrația Biden, este că SUA au provizii „limitate” de HIMARS, Javelins, Stingers și M-777 Howitzers.

„Există anumite zone în care suntem practic în partea de jos a stocurilor”, a spus el pentru Fox News Digital.

În unele cazuri, acest lucru înseamnă că SUA va începe probabil să îndeplinească cererea Ucrainei pentru armament, trimițând înlocuitori de nivel inferior, cum ar fi obuziere mai ușoare, care sunt utile, dar nu ceea ce vrea Ucraina. În alte cazuri, SUA s-ar putea să nu aibă prea multe de oferit – Cancian a spus că, deși se vorbește despre faptul că SUA oferă mai multe echipamente de apărare aeriană, nu există prea multe lucruri pe care SUA le pot oferi în acea zonă.

Cancian a spus că citește comentariile lui Austin ca pe un semn că vremurile în care SUA dădeau Ucrainei cele mai bune arme au trecut.

„A confirmat ceea ce cred eu, că vom continua să sprijinim Ucraina, dar va trebui să o facem în moduri diferite, cum ar fi furnizarea de înlocuitori, sau ar putea fi nevoiți să cumpărăm lucruri de la alți oameni, sau va dura mai mult.” a spus el. — Că nu va fi chiar la fel.

El a spus că acest lucru riscă să creeze ceea ce el a numit o „grădină zoologică pentru echipamente NATO” în Ucraina – un număr relativ mic de multe tipuri de echipamente care ar putea crea probleme de compatibilitate.

Unii de pe Capitol Hill citesc în mod diferit remarca lui Austin, ceea ce duce în mare parte la același rezultat - că administrația Biden încetinește intenționat transferul de muniții critice în Ucraina, deoarece este din ce în ce mai îngrijorată că se poticnește într-un conflict direct cu Rusia.

Un consilier al Congresului care cunoaște aceste probleme a declarat pentru Fox News Digital că, în timp ce oficialii fac aluzie la provizii limitate, există încă loc pentru a da mai mult și că încetinirea se datorează unui calcul diferit pe care îl face administrația Biden.

„Le este frică de escaladare”, a spus acest consilier.

Chiar săptămâna trecută, președintele Biden a vorbit deschis despre scenariul „Armagedon” care s-ar putea dezvolta dacă Rusia ar încerca să câștige războiul printr-o lovitură nucleară tactică. Asistentul Congresului a interpretat remarcile lui Austin ca un semn că administrația este din ce în ce mai îngrijorată de trecerea unei linii care ar putea forța acest rezultat.

Un alt semn de precauție al SUA, a spus consilierul, este că administrația a permis ca autorizația de a dona aproape 2,8 miliarde de dolari pentru a furniza arme Ucrainei să expire în urmă cu câteva săptămâni, la sfârșitul anului fiscal 2022. Unii de pe Capitol Hill citesc asta ca o indicație. că administrația își găsește propriul nivel de confort atunci când vine vorba de înarmarea Ucrainei, iar acest nivel nu ajunge la ceea ce a autorizat Congresul.

„Congresul a dat administrației mai mult decât aceasta și-a dorit”, a spus conslierul. Departamentul Apărării a refuzat să răspundă la întrebările Fox News Digital despre expirarea acestei autorizații.

Există o viziune similară în cadrul Congresului că, deși stocurile de anumite muniții ale SUA au fost în mod clar reduse pe măsură ce SUA trimit arme în Ucraina, această reducere nu este o amenințare la adresa securității Statelor Unite în sine. Asistentul a explicat că multe dintre aceste arme au fost stocate în mare parte pentru a fi utilizate într-un posibil conflict cu Rusia și că conflictul se desfășoară deja cu Ucraina în frunte.

Acest conflict reduce capacitatea militară a Rusiei, ceea ce înseamnă că o scădere corespunzătoare a stocurilor americane nu aduce SUA aproape de o criză a stocurilor.

Altfel spus: administrația Biden are mai multă flexibilitate pentru a oferi Ucrainei mai mult, dar alege să nu o facă.

Alte stiri din Externe

Ultima oră