SUA au sancționat doi oligarhi din Moldova

26 Oct 2022
SUA au sancționat doi oligarhi din Moldova

Statele Unite au anunțat miercuri sancțiuni care vizează doi oligarhi din Moldova și alte câteva persoane suspectate de ingerință în numele Rusiei sau de corupție în această țară vecină cu Ucraina, scrie Le Monde.

Sancțiunile vizează în special înghețarea posibilelor bunuri din Statele Unite ale lui Ilan Șor, un om de afaceri născut în Israel și devenit politician în Moldova, țară de care a fugit în 2019.

Căsătorit cu o cântăreață decorată de președintele rus Vladimir Putin, dl Șor a fost condamnat pentru deturnarea de 1 miliard de dolari de la băncile moldovenești în 2014. Potrivit Departamentului de Trezorerie al SUA, el a lucrat cu Rusia pentru a construi o alianță înainte de alegerile din 2021 și apoi a încercat, cu sprijinul Moscovei, să submineze eforturile Moldovei de a adera la Uniunea Europeană.

Sancțiunile vizează și un alt oligarh, Vladimir Plahotniuc, care a fugit din Moldova în 2020 pe fondul acuzațiilor de corupție. I s-a refuzat deja intrarea în Statele Unite. Departamentul Trezoreriei a sancționat și alte șapte persoane și o duzină de entități acuzate de amestec în numele Rusiei în Moldova.

Alte stiri din Externe

Ultima oră