SUA: Pilotul s-a ejectat din avionul F-35 de 100 de milioane de dolari din cauza vremii nefavorabile

21 Sep 2023
SUA: Pilotul s-a ejectat din avionul F-35 de 100 de milioane de dolari din cauza vremii nefavorabile

Pilotul care s-a ejectat dintr-un avion de luptă F-35 de 100 de milioane de dolari a susținut că a pierdut avionul din cauza vremii– și probabil că a renunțat înainte de a putea activa sistemul de urmărire al acestuia, au spus surse și experți, scrie New York Post

„Nu este sigur unde s-a prăbușit avionul său, a spus că tocmai l-a pierdut pe vremea vremii”, se aude o voce spunând despre pilot, la un apel de la serviciile medicale de urgență din Charleston County, postat marți de un meteorolo.

Pilotul neidentificat a aterizat într-un cartier rezidențial din North Charleston și a fost dus la un spital local pentru tratament.

De atunci a fost externat.

Oficialii militari nu au anunțat încă un motiv specific pentru ejectarea grăbită a pilotului, referindu-se doar la incident ca fiind rezultatul unei „defecțiuni".

Expertul și consultantul de multă vreme în aviație militară Richard Aboulafia a declarat pentru The Post că pilotul probabil opera cu avionul de luptă camuflat fără ca o capacitate de urmărire să fie activată - și a fost ejectat înainte de a putea face acest lucru.

„Dacă ar fi pornit dispozitivul de bord, ar fi ușor de urmărit”, a spus el. „Dar acesta este un avion "ascuns". Dacă nu porniți acel anumit dispozitiv, va fi greu să luați contact. Cel mai probabil, el sau ea nu a avut mult timp să reacționeze.”

Oficialii militari au fost obligați să ceară ajutorul publicului pentru a localiza avionul – printr-o postare pe Facebook.

„Este neobișnuit”, a spus Aboulafia despre acest lucru. „Dar ce este rău în asta? Dispozitivul de bord nu a fost pornit, nu este urmărit. Așa că este perfect logic să ceară ajutor de la oamenii din zonă care ar fi putut vedea un avion îndreptându-se în direcția lor.”

Avionul s-a prăbușit în cele din urmă într-o zonă împădurită din Carolina de Sud, la aproximativ 60 de mile de unde pilotul s-a parașutat la sol.

Oamenii legii de stat au declarat că au identificat oficial avionul luni și că de atunci au închis o porțiune de drum de o milă în comitatul Williamsburg. Localnicii din zona rurală au spus că au auzit un zgomot masiv care le-a zguduit casele.

Avionul face parte din cel mai scump program de sisteme de arme al Departamentului de Apărare al SUA din cadrul Departamentului de Apărare al SUA, conform unui  raport din mai 2023 al Oficiului de Responsabilitate Guvernului SUA .

Alte stiri din Externe

Ultima oră