SUA: „Invazia Rusiei prezinta o posibila lume a tiranilor”, China și Rusia vor o lume „în care puterea face legea”

20 Noi 2022
SUA: „Invazia Rusiei prezinta o posibila lume a tiranilor”, China și Rusia vor o lume „în care puterea face legea”

La Forumul Internațional de Securitate de la Halifax, Canada, Lloyd Austin, secretarul american al Apărării, a avertizat asupra amenințărilor din partea Chinei și Rusiei, scrie Le Monde.

„Beijing, ca și Moscova, caută o lume în care puterea face legea, în care disputele sunt rezolvate cu forța și în care autocrații pot stinge flacăra libertății ”, a spus el. Războiul Moscovei împotriva Kievului „a evidențiat provocarea cu care ne confruntăm în regiunea Indo-Pacific ”, a adăugat Austin, referindu-se la „presiunile” Chinei în acest domeniu.

„Întotdeauna există reguli în război. Și dacă o mare putere poate încălca aceste reguli, îi încurajează pe alții să sfideze dreptul internațional și normele internaționale ”, a spus el, făcând o paralelă între China și Rusia. „Suntem hotărâți să apărăm aceste reguli – și în special principiul fundamental al imunității noncombatantului”, a continuat domnul Austin.

Pentru acesta din urmă, eforturile Moscovei de a obține sprijinul unor țări precum Iranul și Coreea de Nord creează noi provocări de securitate pentru Statele Unite și aliații săi. „Rusia a apelat la Iran și Coreea de Nord pentru a-și sprijini atacul asupra Ucrainei, inclusiv folosind drone iraniene pentru a ucide civili ucraineni”, a spus el.

Casa Albă a susținut în octombrie că soldații iranieni sunt „la sol în Crimeea” pentru a ajuta forțele ruse să efectueze atacuri cu drone, ceea ce Iranul neagă. „Invazia rusă oferă o privire asupra unei posibile lumi a tiranilor și tulburări în care niciunul dintre noi nu și-ar dori să trăiască și care este un apel la o nesiguranță tot mai mare sub umbra proliferării nucleare”, a spus Austin.

Alte stiri din Externe

Ultima oră