SUA: Înotătoarelor femei care s-au plâns ca unui transgender i se permite sa se dezbrace în vestiarele lor li s-a spus să urmeze "cursuri de reeducare”

29 Iul 2023
SUA: Înotătoarelor femei care s-au plâns ca unui transgender i se permite sa se dezbrace în vestiarele lor li s-a spus să urmeze "cursuri de reeducare”

Lia Thomas a devenit prima "femeie" transgender - bărbat biologic care se identifică drept femeie - care a câștigat un titlu de înot in campionatul universitar NCAA (National Collegiate Athletic Association)  la Ivy League Penn în 2022. O fostă coechipieră a lui Lia Thomas a povestit în fața unei comisii a congresului american despre experiența ei de la Universitatea din Pennsylvania, scrie FoxNews.

Fosta înotătoare a Diviziei I NCAA Paula Scanlan, care a fost membră a echipei feminine a Universității din Pennsylvania împreună cu înotatoarea trans Lia Thomas, a depus mărturie în fața unei subcomisii judiciare a Camerei, joi dimineață, unde a vorbit despre experiența ei și a dezvăluit impactul prezenței lui Thomas în vestiar asupra ei ca supraviețuitoare a unei agresiuni sexuale. 

Scanlan, care ocupă acum funcția de purtător de cuvânt și consilier pentru Forumul Femeilor Independente, a depus mărturie în fața parlamentarilor în timpul unei audieri despre „îngrijirea de afirmare a sexului pentru minori”.

În calitate de membru al echipei feminine de înot a Universității UPenn, Scanlan a sugerat că oficialii universității nu au luat în considerare preocupările membrilor echipei și le-au spus că participarea lui Thomas este „nenegociabilă”. 

„Odată ce sezonul a început, Thomas a condus în clasament în mai multe evenimente în timp ce s-a clasat doar în primii 500 la aceleași evenimente la echipa masculină. Thomas a devenit ulterior campion NCAA la 500 de iarzi stil liber. Deși mulți dintre voi știți deja acest lucru, ceea ce nu știți este experiența femeilor din echipa de înot de la Universitatea din Pennsylvania", a spus Scanlan în declarația sa de deschidere. 

„Eu și colegii mei am fost forțați să ne dezbrăcăm de 18 ori pe săptămână în prezența Liei, un bărbat biologic înalt 1,90 m, cu organele genitale masculine complet intacte. Unele fete au optat să se schimbe în boxele de baie, iar altele au folosit baia familiei pentru a evita acest lucru. Când am încercat să ne exprimăm îngrijorările la departamentul de atletism, ni s-a spus că dreptul lui Lia de a fi în vestiarul nostru nu era negociabil și ni s-au oferit servicii psihologice pentru a încerca să ne reeducam pentru a ne simți confortabil cu ideea de a ne dezbrăca în fața unui mascul.

„Pentru a rezuma răspunsul universității, noi, femeile, eram problema, nu eram victimele. Era de așteptat să ne conformăm, să ne mutăm și să tăcem. Sentimentele noastre nu contau”.

Scanlan a vorbit despre un articol de opinie pe care l-a scris pentru lucrarea studenților care discuta diferențele științifice dintre bărbați și femeile biologice, doar pentru a afla la câteva ore după publicarea sa, că a fost retras fără știrea ei. 

„Acesta este reprezentativ pentru o problemă mai mare – distrugerea libertății de exprimare. Astăzi, orice discuție care menționează caracterul intangibil al spațiilor femeilor este etichetată transfobă, bigotă și odioasă. Ceea ce este bigot și odios este discriminarea împotriva femeilor și eforturile de a șterge femeile și dreptul nostru la oportunități, demnitate și spații sigure”, a spus ea.

Scanlan a dezvăluit, de asemenea, că situația din jurul implicării lui Thomas a depășit concurența loială. Pentru ea, ca supraviețuitoare a unei agresiuni sexuale, prezența lui Thomas în vestiar a creat o problemă mai mare. 

„Acest lucru este real. Cunosc femei care și-au pierdut locurile pe listă și locurile pe podium. Știu femei cu traume sexuale care sunt afectate negativ de faptul că au bărbați biologici în vestiar fără consimțământul lor. Știu asta pentru că sunt una dintre aceste femei”, a spus Scanlan.

„Am fost agresată sexual pe 3 iunie 2016. Aveam doar 16 ani. Am putut să-mi iert atacatorul, dar violența împotriva femeilor încă există. Să nu uităm mișcarea virală #MeToo care a împuternicit femeile victime să vorbească si care pune în lumina reflectoarelor prevalența pe scară largă a agresiunii și abuzului sexual, inclusiv în instituțiile academice și de învățământ.”

Audierea de joi a avut loc pentru a discuta despre „pericolele și încălcările procesului echitabil ale „îngrijirii de afirmare a genului”” și rolul părinților în acele decizii. 

Alte stiri din Externe

Ultima oră