SUA discută despre forța de menținere a păcii pentru Gaza după căderea Hamas

02 Noi 2023
SUA discută despre forța de menținere a păcii pentru Gaza după căderea Hamas

Acestea sunt conversații timpurii, spun parlamentarii, în timp ce Casa Albă afirmă că nicio trupă americană nu ar face parte dintr-o coaliție multinațională, scrie Politico.

Sunt în desfășurare discuții pentru stabilirea unei forțe multinaționale în Gaza, după ce Israelul dezrădăcinează Hamas, au confirmat miercuri doi senatori, cel mai clar semn de până acum că SUA și partenerii săi cântăresc serios desfășurarea trupelor străine în enclavă.

Senatorii Chris Van Hollen (democrat) și Richard Blumenthal (democrat) au declarat că există o diplomație timpurie, cu ușile închise, cu privire la stabilirea unei forțe de menținere a păcii în Gaza, deși nu este probabil să includă trupe americane.

„Există conversații în desfășurare cu privire la posibila componență a unei forțe internaționale”, a spus Van Hollen, refuzând să intre în detalii specifice. „Sunt foarte preliminare și fragile.”

„Cred că ar fi important să existe un fel de forță multinațională în Gaza, ca o tranziție la orice va urma”, a continuat el.

Hamas, gruparea militantă care a ucis 1.400 de oameni în Israel pe 7 octombrie, a condus Gaza de mai bine de 15 ani. Israelul a lansat o operațiune militară de răzbunare după atac pentru a pune capăt guvernării Hamas, inclusiv o campanie masivă de bombardamente, o invazie terestră și un asediu care a ucis peste 8.000 de oameni.

Bloomberg News a raportat pentru prima dată că Statele Unite și Israel au avut discuții cu privire la stabilirea unei forțe de menținere a păcii care să mențină ordinea în enclavă. Într-o declarație pentru Bloomberg, purtătorul de cuvânt al NSC, Adrienne Watson, a negat că „trimiterea trupelor americane” pentru a face parte din coaliție era în discuție.

Blumenthal a spus că delegația Congresului cu care a călătorit în Israel luna trecută a discutat despre posibilitatea de a avea trupe din Arabia Saudită. El a menționat, totuși, că nu a auzit de trupe americane care se îndreptau spre Gaza în cadrul deliberărilor.

„Cu siguranță au existat discuții cu saudiții despre faptul că ei fac parte dintr-o forță internațională de menținere a păcii, chiar dacă doar pentru a oferi resurse și, pe termen mai lung, pentru a sprijini conducerea palestiniană și un stat separat, evident. Reconstrucția Gazei va necesita o cantitate mare de resurse, pe care saudiții le-ar putea furniza”, a spus el.

„Nu sunt sigur cât de activă este conversația despre trupele americane”, a continuat Blumenthal. „Aș crede că poate o forță internațională ar putea fi adunată fără trupe americane.”

Președintele Comisiei pentru Relații Externe a Senatului, democratul Ben Cardin, care a călătorit în Orientul Mijlociu cu Blumenthal, a declarat că parlamentarii au discutat cu oficialii israelieni cum vor fi administrate ajutorul și securitatea în Gaza după război. El a spus că este în favoarea ideii unei forțe multinaționale, dar a spus că sensibilitățile din regiune față de trupele americane le-ar împiedica să fie o parte majoră a unei astfel de forțe.

„Trebuie să fie credibil, trebuie să ofere securitate și trebuie să implice statele din jur care cred într-o soluție cu două state”, a spus Cardin.

În timpul unei audieri de marți la Senat, secretarul de stat Antony Blinken le-a spus parlamentarilor că preferința administrației este ca Autoritatea Palestiniană să conducă Gaza după căderea Hamas, dacă este posibil. Cu excepția acestui fapt, „există și alte aranjamente temporare care pot implica o serie de alte țări din regiune. Poate implica agenții internaționale care ar contribui atât la securitate, cât și la guvernare”, a spus el.

Comentariile parlamentarilor arată clar că există un apetit în Congres pentru o astfel de forță, făcând viața mai ușoară președintelui Joe Biden să negocieze înființarea acesteia cu aliații și partenerii. Totuși, orice indiciu al implicării trupelor americane ar putea duce la colapsul discuțiilor.

Războiul din Gaza a escaladat de când trupele israeliene au intrat în enclava de coastă. Au încercuit un centru principal al populației, orașul Gaza, și au intensificat atacurile aeriene. Indignarea a crescut la nivel regional după ce Israelul a bombardat o tabără de refugiați pentru a ucide conducerea Hamas din zonă, a recunoscut armata țării. Iordania și-a rechemat ambasadorul în Israel în cadrul operațiunii terestre.

Israelul respinge cererile internaționale tot mai mari de încetare a focului în conflict, iar Statele Unite susțin poziția Israelului. Cu toate acestea, oficialii americani au cerut „pauze umanitare” pentru a permite, printre altele, ajutorului să ajungă la civili.

Un oficial israelian a declarat miercuri pentru Politico că țara „este dispusă să discute despre o pauză umanitară de câteva ore”. O încetare a focului este încă de pe masă, a adăugat oficialul.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră