SUA: balonul spion din China a colectat imagini din mai multe baze militare și le-a transmis în timp real

03 Apr 2023
SUA: balonul spion din China a colectat imagini din mai multe baze militare și le-a transmis în timp real

Potrivit oficialilor administrației americane, balonul chinezesc prezentat de Beijing ca dispozitiv meteorologic ar fi spionat baze militare sensibile și ar fi trimis informații în timp real, scrie BFMTV.

Misiunea balonului chinez doborât de forțele aeriene americane nu ar fi chiar meteorologică. Potrivit a trei înalți oficiali americani, dintre care doi sunt încă în funcție, ar fi un balon de spionaj care a reușit chiar să culeagă informații pe mai multe site-uri militare americane sensibile.

Acești înalți oficiali susțin că Beijingul ar putea controla aeronava pentru a face mai multe treceri peste anumite locuri. El ar fi reușit chiar să transmită informațiile adunate în timp real. Oficialii americani spun că semnalele electronice au fost captate de sistemele de arme, radare care detectează de obicei survolul rachetelor sau avioanelor de la o putere străină.

China a negat mereu

NBC News a cerut confirmarea acestor afirmații de la Consiliul de Securitate, care i-a îndrumat pe jurnalişti la Departamentul Apărării pentru comentarii. Pentagonul le-a trimis înapoi declarații din februarie în care susținea deja că balonul avea „o valoare aditivă limitată” pentru colectarea informațiilor de către guvernul chinez „dincolo de ceea ce este probabil să colecteze [Beijing] de la sateliți pe orbită joasă”.

China a negat mereu o misiune de spionaj și survolarea intenționată a site-urilor sensibile. Beijingul susține că dirijabilul civil fără pilot a deviat accidental din cursă, iar Statele Unite au reacţionat exagerat, doborându-l.

Alte stiri din Externe

Ultima oră