SUA avertizează Ucraina că "nu vor putea face totul pentru totdeauna"

15 Feb 2023
SUA avertizează Ucraina că "nu vor putea face totul pentru totdeauna"

SUA avertizează Ucraina că se confruntă cu un moment crucial în război. Pe măsură ce se apropie prima aniversare, Casa Albă se teme că fluxul de arme ar putea fi mai greu de obținut, scrie WallStreetJournal

Pe măsură ce se apropie prima aniversare a invaziei Ucrainei de către Rusia, oficialii americani le spun liderilor ucraineni că se confruntă cu un moment critic pentru a schimba traiectoria războiului, crescând presiunea asupra Kievului pentru a obține câștiguri semnificative pe câmpul de luptă.

În ciuda promisiunilor de a sprijini Ucraina „atâta timp cât este nevoie”, oficialii Biden spun că pachetele recente de ajutoare din partea Congresului și a aliaților Americii reprezintă cea mai bună șansă a Kievului de a schimba în mod decisiv cursul războiului. Mulți conservatori din Camera condusă de republicani au promis că vor retrage sprijinul, iar apetitul pe termen lung al Europei pentru finanțarea efortului de război rămâne neclar.

Mai mulți oficiali au remarcat sprijinul puternic bipartizan care a însoțit fiecare pachet ucrainean, adăugând că Congresul a dat Casei Albe mai mult decât a cerut, dar au recunoscut că a fost sub un Parlament condus de democrați.

„Vom continua să încercăm să îi convingem că nu putem face totul pentru totdeauna”, a spus un oficial înalt al administrației, referindu-se la liderii Ucrainei. Oficialul, care a vorbit cu condiția anonimatului pentru a discuta chestiuni diplomatice sensibile, a adăugat că „opinia foarte puternică” a administrației este că va fi greu să obțină în continuare același nivel de securitate și asistență economică din partea Congresului.

„Atâta timp cât este nevoie” se referă la volumul conflictului”, a adăugat oficialul. „Nu se referă la valoarea asistenței.”

Un înalt oficial al administrației a spus că administrația Biden va continua să solicite finanțarea de care consideră că are nevoie Ucraina - așa cum a făcut-o pe parcursul războiului - dar că nu există garanții că Congresul va aproba aceste cereri. Republicanii au preluat controlul Camerei în ianuarie și, în timp ce mulți parlamentari cheie și-au exprimat sprijinul pentru continuarea finanțării, partidul trebuie, de asemenea, să se confrunte cu un flanc de dreapta dur care și-a exprimat scepticismul sau opoziția față de mai mulți bani pentru război.

Războiul din ultimele luni a devenit un proces lent în estul Ucrainei, fără ca niciuna dintre părți să câștige avantajul. Oficialii Biden cred că un moment critic va veni în această primăvară, când Rusia este de așteptat să lanseze o ofensivă și Ucraina lansează o contraofensivă în efortul de a recupera teritoriul pierdut.

Subliniind importanța momentului pentru administrație, vicepreședintele Harris, secretarul de stat Antony Blinken și secretarul pentru Securitatea Internă Alejandro Mayorkas se îndreaptă săptămâna aceasta la un summit major de securitate în Germania, iar președintele Biden călătorește în Polonia săptămâna viitoare pentru un discurs și întâlniri la prima aniversare.

Administrația Biden lucrează, de asemenea, cu Congresul pentru a aproba încă 10 miliarde de dolari în asistență bugetară directă pentru Kiev și este de așteptat să anunțe un alt pachet mare de asistență militară în săptămâna viitoare și impunerea de mai multe sancțiuni Kremlinului aproximativ în același timp.

Natura critică a următoarelor câteva luni a fost deja transmisă Kievului în termeni clari de către înalți oficiali Biden - inclusiv consilierul adjunct pentru securitate națională Jon Finer, secretarul adjunct de stat Wendy Sherman și subsecretarul apărării Colin Kahl, toți vizitând Ucraina luna trecută. .

Directorul CIA, William J. Burns, a călătorit în Ucraina cu o săptămână înaintea acelor oficiali, unde l-a informat pe președintele ucrainean Volodymyr Zelensky cu privire la ceea ce Rusia planifică militar în următoarele luni și a subliniat urgența momentului.

În același timp, Biden și colaboratorii săi sunt dornici să evite orice semn de dezertare sau de slăbire a hotărârii aliaților occidentali înainte de aniversarea din 24 februarie, sperând să-i semnaleze președintelui rus Vladimir Putin că sprijinul pentru Ucraina nu scade.

Unii analişti au avertizat însă că nici Rusia, nici Ucraina nu vor profita de un avantaj militar decisiv în viitorul apropiat.

„Se pare că jucăm pentru un război lung”, a spus Andrea Kendall-Taylor, directorul Programului de securitate transatlantică la Centrul pentru o nouă securitate americană. „Cred că este în contradicție cu ceea ce ar spera mulți oameni, că încercăm de fapt să ajutăm Ucraina să câștige militar.”

„Se simte ca un moment de incertitudine foarte mare”.a adăugat ea.

Biden și consilierii săi spun că sunt hotărâți să susțină Ucraina cât mai mult posibil. Dar ei avertizează că solutia politică va deveni mai dificilă odată ce Ucraina va epuiza pachetul actual al Congresului, ceea ce s-ar putea întâmpla încă din această vară.

Unii lideri occidentali au exprimat rezerve cu privire la trimiterea anumitor tipuri de armament greu în Ucraina, îngrijorați de o confruntare directă cu Rusia, mai ales după ce Putin și-a semnalat disponibilitatea de a folosi arme nucleare.

Dar lobby-ul public puternic al lui Zelensky, urmat de cel dus în culise de către oficialii americani, a schimbat dinamica. Biden și Blinken au petrecut o mare parte din decembrie și ianuarie lucrând pentru a-i convinge pe aliați să ajute să furnizeze Ucrainei tancurile și rachetele pe care administrația sa se opusese luni de zile să le trimită.

Asistenții Biden au încurajat Olanda, de exemplu, să ajute Statele Unite să furnizeze sisteme critice de apărare aeriană. Pe 20 decembrie, oficiali ai Consiliului de Securitate Națională s-au întâlnit cu înalți oficiali olandezi și au subliniat importanța pe care Statele Unite o acordă apărării aeriene, potrivit unui înalt oficial al administrației familiarizat cu întâlnirea, care a vorbit sub rezerva anonimatului.

Ceea ce oficialii olandezi nu știau era că Statele Unite lucrează pentru a-l aduce pe Zelensky la Washington a doua zi, unde Biden va anunța că aprobă o baterie de rachete Patriot, principala cerere a lui Zelensky de a ajuta la apărarea împotriva atacurilor rusești asupra infrastructurii civile.

Bateria avea nevoie de un lansator – în mod ideal unul care se află deja în Europa – așa că oficialii olandezi au lucrat de sărbători pentru a vedea cum ar putea ajuta Statele Unite, a spus oficialul. În ianuarie, Biden l-a invitat pe premierul olandez, Mark Rutte, să viziteze Casa Albă, iar olandezii au venit cu o soluție. Când Rutte a venit pe 17 ianuarie, el a spus că Olanda va furniza Ucrainei două lansatoare de rachete Patriot și rachete.

Dar Biden s-a confruntat cu provocări și pe alte fronturi. În timp ce Marea Britanie anunțase că va furniza tancuri Ucrainei, Germania a refuzat să-și trimită propriile tancuri Leopard 2 sau să autorizeze alte țări să-și transfere propriile lor Leopards – cu excepția cazului în care Statele Unite au fost de acord să trimită tancurile sale M1 Abrams în Ucraina.

O mare parte din ianuarie, oficialii de la Pentagon și de la Casa Albă au insistat că tancurile M1 Abrams nu sunt potrivite pentru trupele ucrainene, deoarece sunt atât de complicat de operat și întreținut. Dar Biden a vrut să evite apariția unei fisuri în alianța occidentală.

La sfârșitul lunii ianuarie, Cabinetul lui Biden a venit cu un plan pentru ca Statele Unite să anunțe furnizarea de tancuri M1 Abrams, care ar calma Germania, chiar dacă tancurile americane nu vor ajunge cel mai devreme de câteva luni. În ziua următoare, Biden a dat aprobarea.

Acum, în timp ce Statele Unite se pregătesc să trimită 31 dintre cele mai importante tancuri pe termen mediu, Europa adună rapid două batalioane de tancuri Leopard pe termen scurt - echivalentul a cel puțin 70 de tancuri - într-o mișcare care ar putea schimba semnificativ echilibrul putere pe câmpul de luptă.

Cu toate acestea, demonstrația publică de unitate nu ține cont de tensiunile care stau la baza modului în care Ucraina ar trebui să-și concentreze resursele în următoarele luni.

Discuțiile  de la Kiev de luna trecută au reflectat efortul administrației Biden de a alinia obiectivele Ucrainei cu ceea ce Occidentul poate susține. Aducerea Ucrainei pe aceeași pagină nu a fost întotdeauna ușoară.

De luni de zile, Ucraina a cheltuit resurse și trupe semnificative pentru apărarea lui Bakhmut în regiunea de est Donbas. Analiștii și planificatorii militari americani au susținut că este nerealist să apere simultan Bakhmut și să lanseze o contraofensivă de primăvară pentru a relua ceea ce Statele Unite consideră un teritoriu mai critic.

Zelensky, cu toate acestea, acordă o importanță simbolică lui Bakhmut, au spus doi înalți oficiali ai administrației, și consideră că pierderea orașului ar fi o lovitură pentru moralul Ucrainei. Vineri, Zelensky a spus că forțele țării sale vor „lupta cât de mult vor putea” pentru a ține orașul pe care Rusia este pe punctul de a-l captura.

În timp ce oficialii americani au spus că respectă faptul că Zelensky știe cel mai bine cum să-și apere țara, ei și-au exprimat îngrijorarea că, dacă Ucraina va continua să lupte oriunde Rusia trimite trupe, acest lucru va funcționa în avantajul Moscovei. În schimb, ei au îndemnat Ucraina să acorde prioritate calendarului și execuției contraofensivei de primăvară, în special pe măsură ce Statele Unite și Europa antrenează luptători ucraineni cu unele dintre armele mai complexe care se îndreaptă spre câmpul de luptă.

„În general, părerea noastră este că ar trebui să-și ia suficient timp pentru a putea beneficia de ceea ce le-am oferit în materie de materiale și instruire”, un administrator superior.

„În general, părerea noastră este că ar trebui să-și ia suficient timp pentru a putea beneficia de ceea ce le-am oferit în materie de materiale și instruire”, a spus un oficial înalt al administrației. Dacă Rusia ia Bakhmut, a spus oficialul, „nu va avea ca rezultat nicio schimbare strategică semnificativă pe câmpul de luptă. Rușii vor încerca să-l revendice ca atare, [dar] este un punct de pe hartă pentru care au cheltuit o cantitate extraordinară de sânge și bani.”

Dincolo de Bakhmut, Zelenski și-a adunat în mod repetat țara în spatele unei campanii militare de refacere a întregii Ucraine ocupate de ruși, inclusiv Crimeea, peninsula pe care Rusia a anexat-o în 2014.

Luna trecută, principalul consilier al lui Zelensky, Andriy Yermak, a reiterat că victoria împotriva Rusiei înseamnă restabilirea granițelor recunoscute internațional ale Ucrainei, „inclusiv Donbas și Crimeea”. Orice mai puțin este „absolut inacceptabil”, a spus el la Forumul Economic Mondial de la Davos.

Oficialii serviciilor de informații americane au ajuns, totuși, la concluzia că reluarea peninsulei puternic fortificate depășește capacitatea armatei Ucrainei în acest moment. Această evaluare a fost reiterata mai multor comitete de pe Capitol Hill în ultimele câteva săptămâni.

Acea discrepanță între obiective și capacități a stârnit îngrijorări în Europa că conflictul din Ucraina va persista pe termen nelimitat, supraîncărcând Occidentul în timp ce se confruntă cu alte provocări, inclusiv cu o inflație încăpățânat de mare și prețuri instabile la energie.

În acest context, consilierii lui Biden spun că urmează cea mai bună cale de acțiune: împuternicirea Ucrainei să recupereze cât mai mult teritoriu posibil în lunile următoare, înainte de a se așeza cu Putin la masa negocierilor.

Acest efort va beneficia de un aflux de rachete Patriot, lansatoare HIMARS și o serie de vehicule blindate. Optimiștii văd o cale pentru Ucraina pentru a împiedica alte incursiuni rusești în est, a relua teritorii din sud și a forța Rusia să negocieze încheierea războiului până la sfârșitul anului.

Dar scepticii se tem că timpul nu este de partea Ucrainei, deoarece Rusia aruncă sute de mii de noi trupe pe câmpul de luptă, inclusiv condamnați, înainte de ofensiva așteptată de primăvară.

Oficialii serviciilor secrete occidentale și ucrainene estimează că Rusia are în prezent peste 300.000 de forțe în Ucraina, în creștere față de 150.000 inițial, cu planuri de a adăuga alte sute de mii. Campania rusă din primăvară ar putea vedea forțele revărsând peste granița cu Belarus și întrerupând liniile de aprovizionare din vestul Ucrainei pe care Kievul le-a folosit pentru a-și întări armata.

Chiar și experții militari experimentați văd o gamă largă de rezultate posibile în următoarele luni, subliniind cât de delicată este situația.

„Nu este clar cum se termină asta. Se va încheia cu o înțelegere negociată? Va fi doar prelungit și vom vedea o versiune a conflictelor înghețate pe care le vedem în altă parte?” a spus Seth Jones, directorul Programului de Securitate Internațională la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale.

„Aveți suficient sprijin acum și ucrainenii sunt dispuși să lupte, așa că există o logică puternică pentru a obține Ucraina cât de mult puteți”, a spus Jones. „Cât timp vom putea continua să facem asta... este o întrebare deschisă.”

Alte stiri din Externe

Ultima oră