SUA avertizează China că poziția sa față de Rusia va avea consecințe economice

13 Apr 2022
SUA avertizează China că poziția sa față de Rusia va avea consecințe economice

Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a transmis miercuri un avertisment clar Chinei cu privire la alinierea acesteia cu Rusia, sugerând potențiale consecințe economice din partea comunității internaționale, în funcție de modul în care aceasta abordează invazia Ucrainei de către președintele Vladimir Putin, scrie Bloomberg. Yellen a folosit, de asemenea, discursul pentru a cere guvernelor să extindă cooperarea demonstrată în pedepsirea Rusiei la alte proiecte globale urgente, de la combaterea schimbărilor climatice până la creșterea efortului de distribuție a vaccinurilor.

„China a afirmat recent o relație specială cu Rusia”, a spus Yellen într-o declarație pregătită miercuri către Consiliul Atlantic -- o instituție înființată în anii 1960 pentru a promova sprijinul pentru securitatea internațională colectivă. „Sper cu ardoare că China va face ceva pozitiv din această relație și va ajuta la încheierea acestui război”.

În unele dintre cele mai ascuțite comentarii ale sale despre China de la preluarea mandatului, șeful Trezoreriei SUA a avertizat că „în viitor, va fi din ce în ce mai dificil să se separe problemele economice de considerente mai largi de interes național, inclusiv securitatea națională”.

„Atitudinea lumii față de China și dorința acesteia de a îmbrățișa o integrare economică ulterioară ar putea fi afectate de reacția Chinei la apelul nostru la acțiune hotărâtă asupra Rusiei”, a spus ea.

Guvernul președintelui Xi Jinping s-a abținut să se alăture sancțiunilor conduse de SUA împotriva Rusiei, în timp ce a cerut respectarea principiilor suveranității și integrității teritoriale. China a declarat, de asemenea, că acțiunile Rusiei asupra Ucrainei „nu sunt deloc comparabile” cu hotărârea Beijingului de a reuni Taiwanul cu China continentală.

Integritate teritoriala

„China nu se poate aștepta ca comunitatea globală să-i respecte apelurile la principiile suveranității și integrității teritoriale în viitor, dacă nu respectă aceste principii acum, când contează”, a spus Yellen.

Ea a reiterat, de asemenea, că, pentru națiunile „așezate pe gard” față de efortul internațional de a pedepsi Rusia, orice mișcare de a submina sancțiunile ar atrage furia SUA și a aliaților săi.

Discursul are loc cu o săptămână înainte ca șefii de finanțe din întreaga lume să se adune -- virtual și în persoană -- la Washington pentru reuniunile de primăvară organizate de Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional.

În fața mișcărilor lui Xi de a prezenta sistemul autoritar al Chinei ca model pentru națiunile emergente și în curs de dezvoltare de pe tot globul, Yellen a spus că „viitorul ordinii internaționale” este în joc.

Sistemul Dolarului

Yellen a respins, de asemenea, orice critică conform căreia eforturile conduse de Washington de a izola Rusia de sistemul financiar global bazat pe dolari au fost „motivate de obiectivele de politică externă ale oricărei țări”.

Neutralizarea condusă de SUA a aproximativ jumătate din rezervele valutare ale Rusiei și oprirea unei părți a instituțiilor rusești de accesul la infrastructura financiară bazată pe dolari a ridicat întrebări în rândul unor analiști cu privire la abuzul de dominație al dolarului.

Yellen, în discursul ei, a sugerat, totuși, că SUA și aliații săi acționează pentru a proteja regulile internaționale, mai degrabă decât pentru a le încălca. Rusia, în schimb, este cea care a încălcat normele globale, a indicat secretarul.

Acțiune bazată pe principii

„Acționăm în sprijinul principiilor noastre – opoziția noastră față de agresiune, violență pe scară largă împotriva civililor și în concordanță cu angajamentul nostru față de o ordine globală bazată pe reguli, care protejează pacea și prosperitatea”, a spus ea.

Washingtonul și aliații săi au avut succes în a provoca pagube profunde după ce banca centrală a Rusiei a scos în mare parte dolarii americani din rezervele sale de peste 640 de miliarde de dolari - gest care ar putea încuraja unele piețe emergente să se orienteze spre alte valute pentru comerțul și finanțele internaționale.

Se pare că Arabia Saudită s-a gândit luna trecută să accepte plăți în yuani pentru petrolul vândut Chinei, de exemplu.

Yellen a folosit, de asemenea, discursul pentru a cere guvernelor să extindă cooperarea demonstrată în pedepsirea Rusiei la alte proiecte globale urgente, de la combaterea schimbărilor climatice până la creșterea efortului de distribuție a vaccinurilor.

Modernizarea instituțiilor

Ea a cerut FMI și băncilor multilaterale de dezvoltare să fie modernizate „astfel încât să fie apte pentru secolul 21”.

Națiunile trebuie, de asemenea, să ia în considerare guvernanța FMI „pentru a se asigura că reflectă atât economia globală actuală, cât și angajamentele membrilor față de principiile și obiectivele de bază ale FMI”, a spus Yellen.

Șeful Trezoreriei a cerut un sprijin mai mare pentru țările în curs de dezvoltare din partea băncilor de dezvoltare, a donatorilor și creditorilor oficiali bilaterali și a sectorului privat, inclusiv pentru infrastructura necesară și obiectivele climatice.

„Răspunsul până în prezent nu este la amploarea necesară”, a spus ea. „Experții pun nevoile de finanțare în trilioane și până acum am lucrat în miliarde”.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră