SUA au avertizat Moscova cu privire la vizita lui Biden la Kiev pentru a evita riscurile de conflict

20 Feb 2023
SUA au avertizat Moscova cu privire la vizita lui Biden la Kiev pentru a evita riscurile de conflict

Președintele Joe Biden a efectuat luni o vizită neanunțată în Ucraina pentru a se întâlni cu președintele Volodymyr Zelenskyy, într-o demonstrație sfidătoare a solidarității occidentale cu o țară care încă lupta cu ceea ce el a numit „un război brutal și nedrept”. 

Înainte de vizita lui Joe Biden la Kiev, Statele Unite au avut „comunicații de bază” cu Moscova pentru a exclude riscurile care ar putea duce la o confruntare directă între cele două puteri nucleare, scrie Associated Press

Casa Albă nu a intrat în detalii, dar consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan a spus că a notificat Moscova cu privire la vizita lui Biden la Kiev cu puțin timp înainte de plecarea sa de la Washington „în scopuri de deconflict”, într-un efort de a evita orice calcul greșit care ar putea aduce armatele celor două națiunile nucleare în conflict direct.

Deși sistemele occidentale de rachete sol-aer au întărit defensivele Ucrainei, vizita a marcat ocazie rară în care un președinte american a călătorit într-o zonă de conflict în care SUA sau aliații săi nu dețineau controlul asupra spațiului aerian.

Armata SUA nu are o prezență în Ucraina, în afară de un mic detașament de pușcași marini care păzește ambasada de la Kiev, ceea ce face vizita lui Biden mai complicată decât alte vizite recente ale liderilor anteriori ai SUA în zonele de război.

În timp ce Biden se afla în Ucraina, avioane de supraveghere americane, inclusiv radarul aeropurtat E-3 Sentry și o aeronavă electronică RC-135W Rivet Joint, supravegheau Kievul din spațiul aerian polonez.

De săptămâni întregi se specula că Biden ar face o vizită în Ucraina în jurul aniversării, pe 24 februarie, a invaziei ruse. Dar Casa Albă a spus în mod repetat că nu era planificată nicio călătorie prezidențială în Ucraina, chiar și după ce vizita în Polonia a fost anunțată la începutul acestei luni.

De luni dimineața devreme, multe străzi principale și blocuri centrale din Kiev au fost izolate fără nicio explicație oficială. Mai târziu, oamenii au început să împărtășească videoclipuri cu rulote lungi de mașini care circulau pe străzile unde accesul era restricționat.

La Casa Albă, planificarea vizitei lui Biden la Kiev a fost re-strânsă la un grup relativ mic de consilieri informați cu privire la planuri - din cauza preocupărilor de securitate. Sullivan a spus că Biden a dat aprobarea finală pentru călătorie vineri în timpul unei întâlniri a Biroului Oval, la care a fost informat despre planurile de securitate pentru vizită.

Președintele a călătorit cu un anturaj restrâns, cu doar câțiva consilieri seniori și doi jurnaliști, pentru a păstra secretul.

Întrebat vineri de un reporter dacă Biden ar putea include opriri dincolo de Polonia, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby, a răspuns: „În acest moment, călătoria va avea loc la Varșovia”. Câteva clipe mai târziu – și fără îndemnuri – Kirby a adăugat: „Am spus „chiar acum”. Călătoria va avea loc în -- la Varșovia. Nu am vrut să fac să pară că făceam aluzie la o schimbare a ei.”

Biden a plecat în mod discret de la baza comună Andrews, lângă Washington, la ora 4:15, duminică, făcând o oprire la baza aeriană Ramstein din Germania înainte de a ajunge în Ucraina. A sosit luni la Kiev la ora 8.00.

Alți lideri occidentali au făcut călătoria la Kiev de la începutul războiului.

Aceasta este prima vizită a lui Biden într-o zonă de război în calitate de președinte. Recentii săi predecesori, Donald Trump, Barack Obama și George W. Bush, au făcut vizite surpriză în Afganistan și Irak în timpul președințiilor lor pentru a se întâlni cu trupele americane și liderii acestor țări.

Alte stiri din Externe

Ultima oră