SUA are „logica unui bandit” spune China după votul împotriva TikTok

14 Mar 2024
SUA are „logica unui bandit” spune China după votul împotriva TikTok

 China a criticat joi aprobarea unui proiect de lege al SUA care ar interzice TikTok dacă nu va rupe legăturile cu compania mamă din China, denunțând aer mentalitatea de „bandit” a Washingtonului și jurând că Beijingul „va lua toate măsurile necesare” pentru a proteja interesele companiile sale de peste ocean, scrie France24

Aplicația pentru videoclipuri scurte a crescut în popularitate în întreaga lume, dar deținerea sa de către gigantul tehnologic chinez ByteDance -- și presupusa supunere față de Partidul Comunist din Beijing, aflat la guvernare -- a alimentat îngrijorarea în capitalele occidentale.

Miercuri, Camera Reprezentanților a SUA a aprobat în majoritate covârșitoare un proiect de lege care ar forța TikTok să se retragă din compania sa-mamă sau să se confrunte cu o interdicție la nivel național.

Washingtonul ar trebui, de asemenea, „să ofere un mediu deschis, echitabil, echitabil și nediscriminatoriu pentru ca companiile străine să investească și să opereze în SUA”, a adăugat el.

„China va lua toate măsurile necesare pentru a-și proteja cu hotărâre drepturile și interesele legitime”, a spus el.

„Logica unui bandit”

La o conferință de presă separată de joi, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Beijingului, Wang Wenbin, a declarat că votul „este contrar principiilor concurenței loiale și regulilor economice și comerciale internaționale”.

„Dacă așa-zisele motive de securitate națională pot fi folosite pentru a suprima în mod arbitrar companii excelente din alte țări, atunci nu există deloc corectitudine și dreptate”, a spus Wang.

„Când cineva vede un lucru bun pe care îl are o altă persoană și încearcă să-l ia pentru sine, aceasta este în întregime logica unui bandit.”

Înainte de vot, Beijingul a avertizat că interdicția propusă „va reveni în mod inevitabil să muște Statele Unite”.

Parlamentarii americani au votat 352 în favoarea legii propuse și 65 împotrivă, dând o notă rară de unitate în Washingtonul divizat politic.

Casa Albă a declarat că președintele Joe Biden va semna proiectul de lege -- cunoscut oficial sub numele de Legea privind protecția americanilor împotriva aplicațiilor controlate de adversari străini -- dacă va ajunge la biroul său.

Dar se confruntă cu o cale dificilă prin Senatul mai precaut, unde unii se feresc să ia măsuri dramatice împotriva unei aplicații cu 170 de milioane de utilizatori din SUA.

TikTok a negat în mod constant că se află sub controlul Partidului Comunist din China.

CEO-ul său, Shou Zi Chew, a îndemnat utilizatorii să se pronunțe împotriva votului, iar mai mulți creatori TikTok intervievați de AFP și-au exprimat opoziția față de interdicția propusă.

Tensiuni de lungă durată

Aplicația se află în centrul tensiunilor de lungă durată dintre China și Statele Unite, care au dat peste cap în ultimii ani în legătură cu problemele legate de tehnologie, comerț și drepturile omului.

Washingtonul a invocat preocupările de securitate națională pentru a limita activitățile unor companii chineze în Statele Unite, precum și exportul anumitor tehnologii în China pe care le consideră sensibile.

Beijingul a atacat în mod repetat ceea ce consideră o încercare concertată de a „suprima” ascensiunea Chinei.

Ministrul de Externe Wang Yi a declarat luna aceasta că „dorința Washingtonului de a acumula vina sub orice pretext a atins un nivel incredibil”.

„Metodele folosite pentru a suprima China sunt în mod constant reînnoite, iar lista sancțiunilor unilaterale este în mod constant extinsă”, a spus Wang într-un briefing de presă în timpul întâlnirilor politice anuale de la Beijing.

Alte stiri din Externe

Ultima oră