Mai mulți membri ai Partidului Republican pledează pentru o reducere a ajutorului militar american de care armata ucraineană este total dependentă pentru a continua războiul, scrie Le Figaro.
Dar dacă rezultatul conflictului din Ucraina se decide la urnele americane? Pe 8 noiembrie vor avea loc în Statele Unite alegerile intermediare, celebrele Midterms, care ar putea duce la o victorie a republicanilor. Sondajele sugerează cel puțin o victorie a Grand Old Party în Camera Reprezentanților, care va fi reînnoită în întregime. Rezultatul este mai incert pentru Senat, unde o treime din cele 100 de locuri vor fi reînnoite. Un vot așteptat cu îngrijorare de Volodimir Zelensky. Și pe bună dreptate, o parte din dreapta apără ideea de mai mult control, chiar și o reducere a ajutorului militar acordat Ucrainei.
„Cred că oamenii vor fi prinși într-o recesiune: nu vor scrie un cec în alb Ucrainei”, a declarat liderul Republican Kevin McCarthy într-un interviu pentru Punchbowl News . În mai, când Congresul a votat cel mai mare pachet de ajutoare de la începutul conflictului – 40 de miliarde de dolari – 57 de reprezentanți republicani au votat împotriva acestuia.
Acest lucru este suficient pentru a-i îngrijora pe ucraineni, a căror armată este foarte dependentă de Washington. Potrivit think tank-ului german Kiel Institute for the World Economy (ifW Kiel), care enumeră și cuantifică ajutorul militar, financiar și umanitar acordat Ucrainei (Ukraine Support Tracker), ajutorul oferit de Statele Unite se ridică la peste 52 de miliarde euro. Prin comparație, cel mai substanțial ajutor vine de la instituțiile europene (16,2 miliarde), apoi din Marea Britanie (6,6 miliarde) și Germania (3,3 miliarde).
În ce constă acest ajutor american?
Componenta militară în primul rând, se ridică la 27,6 miliarde de euro, echivalentul a 67% din bugetul Armatelor (40,9 miliarde în 2022). Statele Unite au trimis în Ucraina rachete sol-aer Stinger și rachete antitanc Javelin și Tow, care erau de o importanță capitală împotriva blindajului rusesc, și apoi tunuri M777 Howitzer. Mai recent, ucrainenii au primit rachete Himars, arme mobile, vehicule blindate, rachete antiradar Harm aer-sol. Ca să nu mai vorbim de dronele kamikaze Switchblade și Phoenix Ghost, elicoptere, mitraliere, mortiere, puști, căști și alte veste antiglonț... Ajutorul american constă acum în mare măsură în furnizarea armatei ucrainene cu muniție, în special cu rachete.
Manipularea tuturor acestor arme necesită pregătire. Aceasta era asigurată printre altele de armata americană de la bazele NATO situate în țările limitrofe cu Ucraina. Armata ucraineană depinde și în foarte mare măsură de sistemul american de informații, prin radar și satelit. Sistemul Starlink de la SpaceX, folosit de Ucraina pentru comunicații și informații înainte de loviturile de artilerie, a fost finanțat parțial de administrația americană.
Ajutorul american este dislocat și la nivel umanitar, în valoare de 9,5 miliarde de euro în alimente, apă potabilă, adăpost, îngrijiri medicale de urgență sau materiale medicale. Fără a uita de ajutorul pur financiar de 15,2 miliarde care permite Ucrainei să-și finanțeze apărarea militară.
Ucraina nu se află în centrul dezbaterii
Totuși, conflictul ucrainean este aproape absent din campania Midterms, care se concentrează în primul rând pe situația economică (inflație de 6%, creșterea prețului la benzină, risc de recesiune). „Pentru alegătorii democrați”, explică Denis Lacorne, director de cercetare la Sciences Politiques din Paris „principalele preocupări sunt atacurile la democrație, inflația și avortul. Pentru alegătorii republicani, inflație, atacuri la democrație și imigrația”. Doar 6% sau 7% dintre ei cred că Ucraina este un subiect prioritar.
Dacă Ucraina este menționată de dreapta, este pe fondul criticilor bugetare – „ajutorul dat Ucrainei este prea scump” – sau migrația – „granițele americane înaintea granițelor ucrainene”. „Sindromul democrat al cheltuielilor nu se termină niciodată, niciodată. Biden trebuie să înțeleagă că noi suntem Statele Unite, nu ATM-ul american”, a scris, de exemplu, pe Twitter reprezentantul republican din Colorado Lauren Boebert.
O critică bugetară împărtășită de mai mulți republicani, de toate tendințele. „Veți vedea dacă obținem o majoritate, va exista mai multă supraveghere și responsabilitate cu privire la utilizarea banilor, cred că contribuabilul american o merită”, a declarat reprezentantul republican al Texasului Michael McCaul, un avocat hotărât să ajute Ucraina.
$13.7 BILLION MORE TO UKRAINE?
— Lauren Boebert (@laurenboebert) September 3, 2022
The Democrat spending spree never, ever ends.
Biden needs to understand that we are the USA not the US-ATM.
„Alegătorii mei nu spun: „Doamne, trebuie să salvăm granițele Ucrainei”, a spus reprezentantul republican din Ohio Warren Davidson într-un interviu.
„De ce suntem mai preocupați de granițele Ucrainei decât de granițele Americii?". Acest argument privind migrația fracturează și mai mult partidul. „Nu poate fi loc în mișcarea conservatoare pentru apologeții lui Putin”, a declarat fostul vicepreședinte al lui Donald Trump, republicanul Mike Pence, think tank-ului conservator Heritage Foundation.
Sentiment anti-rus
De fapt, unii susținători ai acestei linii anti-imigrație, cum ar fi reprezentantul republican al Georgiei, Marjorie Taylor Green, sunt văzuți ca fiind susținători ai lui Putin. Taylor Green s-a opus întotdeauna ajutorului militar și a stârnit controverse susținând că armele ar putea cădea în mâinile „posibilelor miliții naziste care torturează oameni nevinovați, în special femei și copii”. Totuși, „sentimentul antirusesc traversează clasa politică în ansamblu”, nuanță Pascal Le Pautremat, doctor în istorie contemporană. În general, majoritatea republicanilor, inclusiv trumpiștii, au condamnat războiul lui Putin, ajungând uneori până la a îl critica pe Biden pentru atitudinea sa de așteptare cu privire la acest subiect.
Pentru politologul franco-american Nicole Bacharan, chestionarea ajutorului american poate fi și ea parte a unei „strategii electorale”: „Kevin McCarthy este un oportunist: știe foarte bine că are nevoie de marginea mai radicală a stângii pentru a fi ales”. „ Aceeași strategie ” ar fi adoptată de senatorul DJ Vance, pus în dificultate de adversarul său democrat din Ohio și critic de asemenea la adresa ajutorului american.
Cu toate acestea, chestionarea ajutorului american pare mai puțin importantă în Senat. Dar cum s-ar putea impune acest curent, o minoritate de dreapta, în cazul unei victorii republicane? „Totul depinde de victorie ”, analizează Denis Lecorne. „Dacă este larga, va fi dificil pentru oponenții ajutorului american să fie auziți. Dar dacă este îngustă, susținătorii acestei linii vor avea mai multă pondere și vor trebui să li se facă concesii ”.
Un spațiu de manevră limitat, deși real
Deci, la ce să ne așteptăm în cazul unei victorii republicane? Poate nu prea mult acum. Din cele 40 de miliarde votate în mai de Congres, „aproximativ jumătate nu au fost încă folosite”, amintește Nicole Bacharan. Institutul Kiel pentru Economia Mondială precizează că, în iunie, Statele Unite au livrat doar 48% din ajutorul militar promis, față de 90% pentru Marea Britanie și 100% pentru Franța.
Oricare ar fi rezultatul mandatului intermediar, o sumă colosală, care acum nu este la îndemâna Congresului, va continua, prin urmare, să fie distribuită treptat. Pe termen lung, o majoritate republicană din Congres s-ar putea opune cu siguranță adoptării de noi ajutoare. Dar greu de prezis în ce proporții.
„Ipoteza unei întreruperi masive ” este de exclusă, potrivit lui Thibault Fouillet, cercetător la Fundația pentru Cercetare Strategică. „Ar fi o renunțare militară și strategică astfel încât republicanii să aibă totul de pierdut, atât în politica internă, cât și pe scena internațională”. Totuși, o reducere a ajutorului american, chiar limitat, ar putea avea consecințe semnificative pentru urmarea conflictului.
Pentru a întârzia cât mai mult posibil această eventualitate, majoritatea democrată din Congres intenționează să adopte un pachet de câteva zeci de miliarde de dolari în ajutor Ucrainei înainte de 8 noiembrie. După această dată, un lucru este cert în cazul unei victorii republicane: noua majoritate va desfășura „numeroase audieri privind controlul ajutoarelor militare” care vizează atât „asigurarea utilizării corecte a fondurilor”, cât și „pedepsirea administrației Biden", anticipează Denis Lacorne.
Mai mult, contraofensiva ucraineană din estul și sudul țării reface cărțile. Cât de departe ar fi dispusă să meargă o viitoare majoritate republicană? Fără îndoială, nu atât de departe încât să sprijine armata ucraineană într-o recucerire a Crimeei.