SUA încearcă să blocheze participarea lui Zelensky la reuniunea NATO de la Haga

15 Mai 2025
SUA încearcă să blocheze participarea lui Zelensky la reuniunea NATO de la Haga

Potrivit Berliner Zeitung, administrația americană condusă de Donald Trump ar încerca să împiedice participarea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski la summitul NATO care ar urma să aibă loc la Haga pe 24 și 25 iunie. Motivul ar fi relația în continuare tensionată dintre cei doi lideri, după cum a relatat postul public olandez NOS, citând surse din cadrul NATO. Respingerea lui Zelensky ar putea declanșa o catastrofă diplomatică.

Donald Trump l-a acuzat pe Zelensky, în urmă cu aproximativ trei săptămâni, că prin declarațiile sale din presă prelungește războiul din Ucraina. El l-a criticat pentru ceea ce a numit „lăudăroșenie în media”, considerând că aceasta este „foarte dăunătoare pentru negocierile de pace”.

În timpul administrației anterioare, condusă de Joe Biden, Zelenski era invitat de onoare la summiturile NATO. Alianța a organizat inclusiv un Consiliu NATO-Ucraina, la care Zelenski a participat pe picior de egalitate cu liderii statelor membre. Însă, actuala administrație americană ar respinge acum un astfel de tratament special. O sursă anonimă a declarat pentru NOS că o eventuală excludere a lui Zelenski de la summit ar fi „o catastrofă diplomatică pentru Olanda, pe care niciun purtător de cuvânt nu ar putea-o justifica”.

Cum ar putea ajunge totuși Zelensky la Haga

Conform sursei citate, multe state membre consideră în continuare esențial Consiliul NATO-Ucraina. În locul reuniunii obișnuite, s-ar putea organiza un summit la nivel de miniștri ai apărării sau ai afacerilor externe. Zelensky ar putea veni la Haga pentru a participa la un dineu organizat de regele Olandei, Willem-Alexander, la care sunt invitați toți liderii statelor participante. De asemenea, ar putea lua parte la întâlniri bilaterale sau informale în afara programului oficial.

Sub administrația Trump, SUA nu s-au mai poziționat deschis ca aliat al Ucrainei, preferând rolul de mediator între Moscova și Kiev. Chiar și după o discuție directă, Trump și Zelensky par să nu se placă reciproc.

Anterior, Financial Times relata că aproape toate țările membre ale UE fac presiuni asupra Bruxellesului pentru a evita orice conflict cu Donald Trump înainte de summitul din iunie, în ideea de a nu pune în pericol desfășurarea acestuia. Trump a pus de mai multe ori sub semnul întrebării angajamentele de apărare colectivă ale NATO și a cerut aliaților să își mărească bugetele de apărare la 5% din PIB. Cu toate acestea, în urmă cu aproximativ o lună, secretarul de stat american Marco Rubio a reafirmat clar angajamentul SUA față de Alianță: „Vom rămâne în NATO.”

Alte stiri din Externe

Ultima oră