SUA aproape de a ajunge la un acord privind rachetele cu rază lungă de acțiune pentru Ucraina

04 Sep 2024
SUA aproape de a ajunge la un acord privind rachetele cu rază lungă de acțiune pentru Ucraina

SUA sunt aproape de un acord pentru a oferi Ucrainei rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune care ar putea ajunge adânc în Rusia, dar Kievul ar trebui să aștepte câteva luni, deoarece SUA rezolvă probleme tehnice înainte de orice transport, au spus oficialii americani, scrie Reuters

Includerea rachetelor comune aer-suprafață (JASSM) într-un pachet de arme este de așteptat să fie anunțată în această toamnă, au spus trei surse, deși nu a fost luată o decizie finală. Sursele au refuzat să fie numite deoarece nu sunt autorizate să discute subiectul.

Trimiterea JASSM-urilor în Ucraina ar putea modifica în mod semnificativ peisajul strategic al conflictului, punând mai mult Rusia în raza de acțiune a munițiilor puternice, ghidate de precizie, o preocupare importantă a administrației Biden, au spus oficialii.

Analiștii militari au sugerat că introducerea rachetelor JASSM - care sunt furtive și pot lovi mai departe decât majoritatea celorlalte rachete din inventarul actual al Ucrainei - ar putea împinge zonele de aprovizionare și depozitele rusești cu sute de mile înapoi.

Acest lucru ar complica grav capacitatea Rusiei de a-și susține operațiunile ofensive și ar putea oferi Ucrainei un avantaj strategic.

Lansarea acestora din punctele din apropierea graniței de nord a Ucrainei cu Rusia le-ar putea permite să lovească instalații militare la distanță de orașele rusești Voronezh și Bryansk. În sud, aruncarea lor lângă liniile frontului ar putea permite lovituri asupra aerodromurilor sau a instalațiilor navale din Crimeea.

Politico a raportat luna trecută că administrația Biden a fost „deschisă” să ofere Ucrainei JASSM.

Nevoia Ucrainei de mai multe arme și armament mai puternic este în creștere, deoarece continuă să se confrunte cu presiuni intense din partea forțelor ruse de-a lungul frontului său de est.

JASSM-uri mai vechi, care sunt produse de Lockheed Martin Corp au o autonomie de aproximativ 230 mile (370 km). Rachetele, lungi de aproximativ 4 m, sunt proiectate pentru a fi oarecum ascunse, ceea ce le face dificil de observat pe radar. De asemenea, pot zbura aproape de sol și pot fi programate să urmeze trasee întortocheate care evită apărarea antiaeriană.

Există, de asemenea, o rachetă JASSM cu rază mai lungă de acțiune, care poate zbura mai mult de 500 de mile. Reuters nu a putut stabili imediat care dintre cele două tipuri avea în vedere Washington, dar furnizarea de rachete cu rază mai mică de acțiune ar pune mai puțină presiune asupra stocurilor sale.

Oferirea de JASSM Ucrainei ar adăuga, de asemenea, presiune pentru ca Washingtonul să renunțe la restricțiile cu privire la modul în care Ucraina folosește armamentul SUA, deoarece efectele acestora ar fi limitate dacă nu ar fi autorizate pentru a fi utilizate asupra țintelor din interiorul Rusiei, a spus un membru al personalului Congresului care lucrează la această problemă.

SUA au fost reticente în a furniza arme care ar putea lovi ținte adânc în Rusia, de teamă că nu ar escalada conflictul. Aliații Kievului au furnizat arme, dar cu restricții asupra modului și când pot fi folosite în interiorul Rusiei, din îngrijorare, astfel de lovituri ar putea provoca represalii care atrag țările NATO în război sau provoacă un conflict nuclear.

Fiecare JASSM are un focos mare, de 1.000 de lire sterline, dar spre deosebire de rachetele Storm Shadow și SCALP furnizate deja Kievului de Marea Britanie și Franța, nu este conceput în mod explicit pentru a pătrunde în buncărele întărite. Cele mai noi versiuni costă aproximativ 1 milion de dolari fiecare.

Semnalele sistemului de poziționare globală (GPS) și un sistem de navigație inerțial oferă ghidare. Când se apropie de țintă, un căutător de imagini în infraroșu îl poate ajuta să-l orienteze către un punct de impact cu o precizie de aproximativ 10 picioare (3 m).

Deși modelele mai vechi ar putea fi mai puțin rezistente la războiul electronic decât versiunea actuală a lui JASSM, căutătorul în infraroșu l-ar ajuta să-și găsească ținta chiar și pe fondul bruiajelor puternice, a declarat George William Herbert de la Institutul de Studii Internaționale Middlebury din Monterey, California.

„Sunt destul de ascunse, dar nu sunt complet proiectate în jurul stării maxime”, a spus Herbert. „Cu câțiva ani în urmă, s-au tras multe în Siria după incidente cu arme chimice, iar sistemele rusești de apărare aeriană din țară nu au reușit să doboare prea multe, posibil niciuna.

„M-aș aștepta ca traseele de zbor ale rachetelor atent planificate să permită JASSM să fie eficientă aproape oriunde în zona de război”.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră