Statele Unite au cerut Serbiei să-și retragă trupele și au anunțat consolidarea prezenței NATO în regiune, declarație confirmată de organizația internațională, scrie Le Figaro.
Statele Unite „ cer Serbiei să retragă trupele” adunate la granița cu Kosovo, a declarat vineri, 29 septembrie, un purtător de cuvânt al Casei Albe, anunțând o întărire a prezenței forței NATO în Kosovo.
„Asistăm la o desfășurare militară sârbă semnificativă de-a lungul graniței cu Kosovo”, inclusiv desfășurarea „fără precedent” de artilerie, tancuri și unități de infanterie, a declarat John Kirby , purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate.
El nu a dorit să comenteze riscul unei posibile invazii a Kosovo, a cărui independență Serbia nu o recunoaște și care se află în strânsoarea unor tensiuni foarte mari de câteva zile. John Kirby a subliniat că „datorită evoluțiilor recente, KFOR”, forța desfășurată de NATO în această fostă provincie sârbă, „avea să-și sporească prezența” în nordul teritoriului.
„Necesitatea unei reduceri imediate a tensiunilor”
El nu a putut spune dacă aceasta a fost doar o redistribuire a trupelor KFOR către nordul Kosovo sau o creștere netă a numărului de soldați dislocați de această forță. John Kirby a indicat că șeful diplomației americane Antony Blinken l-a sunat vineri pe președintele sârb Aleksandar Vucic pentru a-și exprima „îngrijorarea” americană și pentru a „sublinia necesitatea unei reduceri imediate a tensiunilor și a revenirii la dialog"
Consilierul american pentru securitate națională Jake Sullivan a discutat cu prim-ministrul Kosovo, Albin Kurti. Serbia refuză să recunoască independența pe care fosta sa provincie sudică, cu o majoritate albaneză, a proclamat-o în 2008 la un deceniu după un război mortal între gherilele de independență kosovare și forțele sârbe.
NATO susține declarațiile americane
NATO a declarat că este pregătită vineri, 29 septembrie, să întărească personalul KFOR pentru a „face față situației", după atacul efectuat duminică în nordul acestei foste provincii sârbe.
„Ieri (joi), Consiliul Atlanticului de Nord (organul politic decizional al NATO) a autorizat forțe suplimentare să facă față situației”, a declarat vineri secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, într-un comunicat.
Textul nu precizează ce tip de forțe ar putea fi desfășurate dacă va fi necesar, dar Ministerul Apărării britanic a indicat, la rândul său, că un batalion, de aproximativ 500 până la 650 de oameni, a fost pus la dispoziția Kfor, în caz de necesitate în Kosovo. .
Acest batalion, primul batalion al Regimentului Regal Prințesa Wales, a sosit „recent în regiune” pentru exerciții de mult planificate, adaugă ministerul britanic. „Vom lua întotdeauna toate măsurile necesare pentru a menține un mediu sigur și securizat, precum și libertatea de mișcare pentru toți oamenii care trăiesc în Kosovo”, a amintit Jens Stoltenberg în acest comunicat de presă.
Un ofițer de poliție albanez kosovar a fost ucis duminică într-o ambuscadă în nordul Kosovo, unde sârbii au majoritatea în mai multe orașe. A urmat un schimb de focuri între forțele speciale ale poliției kosovare și un comando sârb puternic înarmat. Aceasta este una dintre cele mai grave escalade care au avut loc în Kosovo în ultimii ani.
Serbia and Kosovo could be on a knife edge.
— The Sirius Report (@thesiriusreport) September 29, 2023
Serbian tanks and forces are on the border with Kosovo.
Les Etats-Unis alertent sur un lourd déploiement militaire serbe à la frontière avec le Kosovohttps://t.co/dOOrxpqMBM
— BK75PARIS FRANCE ROYALLUXURY GROUP ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ (@BKarkouch) September 29, 2023
L'Albanie mobilise son armée pour se déplacer au Kosovo, avec le soutien de Washington
— Brainless Partisans ????☠️☢️☣️???? (@BPartisans) September 27, 2023
A la veille de la provocation du Kosovo contre la minorité serbe , Spencer Boyer, sous-secrétaire adjoint du Pentagone pour la politique européenne et de l'OTAN, a tenu des consultations… pic.twitter.com/zQrYvEldD3