O analiză a grupului Allianz, dată publicitatii miercuri, în Austria, scoate în evidență situația dificilă a pensionarilor din 32 de state europene.
„Pensionarii europeni dau în medie 60% din pensia lor pentru chetuieli fixe”, se arată în studiul citat de presa austriacă. „Cel mai bine o duc britanicii, care au cheltuieli fixe de 47,3%, la polul opus fiind România, unde un pensionar pierde 75,7% din pensie. Austria este în topul clasamentului cu 51,7%. Costurile de întreținere au crescut în ultimii 20 de ani mai mult decât inflația. Luând în considerare perioada pensionarii, oamenii ar trebui să își asigure cheltuielile fixe din timp”, consideră expertul Wolfram Littich.
Cheltuielile fixe cuprind în primul rând locuința, mâncarea și transportul. Dacă vine vorba despre locuit se iau în considerare cheltuielile pentru chirie, locuința personală, întreținere și reparații în imobil, la care se adaugă cheltuielile cu apa, gazul și curentul. Cheltuielile pentru locuit rămân cele mai mari din totalul cheltuielor fixe. Media europeană este 32,7%. Cel mai scump trai îl au pensionarii din Slovacia, care dau 42,2% din pensie pentru locuit, în timp ce în Malta, cheltuielile aferente sunt de doar 8,7%.
Pe locul doi la cheltuieli fixe este mâncarea. Media europeană este de 17,8%. Lideri în topul negativ sunt Macedonia și Muntengru, unde pensionarii risipesc 40% din pensie pe mâncare, la polul opus fiind Luxemburg, cu 9,1%.
Pe locul trei se clasează cheltuielile pentru transport (public și privat). Norvegia este cea mai scumpă țară pentru pensionari prin prisma transportului, ei renunțând la 14,9%. La polul opus se situează România, unde cheltuielile pensionarilor cu transportul sunt de doar 2,5%.
România se regăsește și în topul consumului de alcool și tutun în rândul pensionarilor. Cele mai mici cheltuieli în acest sens le au nemții (1,4%) și austriecii (2,2%), în timp ce românii dau 4,5% din pensie pentru alcool și tutun.
Lideri la cheltuieli pentru activități în aer liber sunt britanicii, cu 14,9%. Pe primul loc la cheltuieli pentru haine se află Muntenegru (6,1%), în timp ce media europeană este doar la 3,7%.
Clasamentul în procente sună bine, însa nu este deloc elocvent, în condițiile în care pensia medie în Austria este de 1182 euro, iar cea din Romania este de doar 844 ron (191 euro).
„Nimeni nu poate preconiza cât va fi pensia peste 20 sau 30 de ani. Cert este că cine dorește să își păstreze standardul de viață și după pensionare trebuie să își asigure cheltuielile fixe, fiindcă acestea pot fi prognozate. Cert este că în ultimii 20 de ani costul alimentelor s-a majorat cu 20%, iar cel al locuitului cu 75%. Prognoza noastră arata că în următorii 35 de ani cheltuielile fixe se vor dubla”, a comentat Littich. (I.D)