Marta Albertini, descendentă a ilustrului scriitor rus, îi întâmpină pe refugiații ucraineni sosiți în Elveția, scrie Huffington Post
Strănepoata lui Lev Tolstoi se mobilizează pentru a ajuta refugiații ucraineni care sosesc la casa ei din Elveția. Sub privirea străbunicului, ea ascultă intens ororile pe care le-a trăit Anastasia Sheludko înainte de a fugi din Ucraina în Elveția. Invazia Ucrainei de către țara natală a ilustrului ei strămoș a fost un șoc imens, a declarat Marta Albertini pentru AFP, împingând-o pe doamna în vârstă de 84 de ani să vrea să facă ceva.
„A fost instinctiv”, mărturisește cea care împrumută un apartament Anastasiei Sheludko și mamei sale, în micul sat alpin Lens, nu departe de stațiunea foarte luxoasă Crans-Montana. Doamna Albertini a îndepărtat fotografiile de familie care căptușeau pereții cabanei, dar a lăsat pe loc un portret mare al autoarei „Război și pace” și „Anna Karenina”.
Și-ar fi spus: „Ce oroare, la ce am ajuns?”, spune Marta Albertini. Tolstoi, care a trăit teribilul război al Crimeei și asediul Sevastopolului la începutul anilor 1850, a fost un pacifist, își amintește ea.
„Împotriva ororii”
Ea își împărtășește indignarea cu mulți membri ai familiei sale extinse și i-au făcut cunoscut acest lucru prin poștă lui Vladimir Putin. De ce? „Pentru că suntem împotriva ororilor care au fost săvârșite acum, a fost invadată o țară nevinovată care nu vrea decât să-și păstreze granițele”, explică ea, deși își imaginează că președintele rus „trebuie să se fi uitat la (scrisorile ei) și să le arunce la gunoi".
Totuși, a fost necesar să-și facă auzită vocea pentru că Europa nu va mai fi niciodată la fel, crede ea. Alături de el stă tânăra Anastasia, a cărei lume s-a prăbușit în urmă cu câteva săptămâni. „Este suprarealist”, spune ea, „uneori simt că visez”. Tânăra de 24 de ani a sosit cu mama ei pe 13 martie în munții elvețieni, la mai bine de o săptămână după ce a fugit din orașul Mikolaiv, din sudul Ucrainei care a fost bombardat puternic de forțele ruse. Ele se numără printre cei aproximativ 23.000 de ucraineni care au fost primiți în Elveția, dintre cei peste 4,2 milioane care au fugit din țară de la invazia rusă din 24 februarie.
Totul s-a schimbat
Anastasia Sheludko a început să-și refacă viața. Tânăra merge la Universitatea din Sierre, nu departe de Lens. A renunțat la studiile de traducere și „iată-mă din nou un aspirant specialist în informatică”, spune ea râzând.
Dar râsul se estompează repede când își amintește de viața ei de dinainte, „pașnică și normală”. Și apoi „într-o dimineață te trezești și aeroportul tău a fost bombardat la 5 a.m. și viața ta nu va mai fi niciodată la fel”, își amintește ea.
Ea își amintește și de cele 10 zile petrecute într-o pivniță înainte de a se îndrepta spre vest. Și de fratele ei mai mare și de bunicii lăsați în urmă. Sosirea în Elveția a fost o ușurare și „întâmpinarea foarte bună, foarte călduroasă”.
„Am avut norocul să am acest apartament care mi-a permis să o fac (...) Asta e tot”, spune pur și simplu descendenta eminentului scriitor.
«C'est mon devoir»: Marta Albertini, arrière-petite-fille de Léon Tolstoï accueille des réfugiés ukrainiens en Suisse https://t.co/lUzTxqns9p #Ukraine pic.twitter.com/JuOpBCn348
— L'important (@Limportant_fr) March 27, 2022