20 din cele 27 de state membre au aprobat planul, în ciuda obiecțiilor Poloniei și Ungariei, scrie European Conservative
Pactul UE privind migrația conceput pentru a centraliza și eficientiza politica de azil în statele membre, a primit ștampila finală de aprobare marți la Bruxelles, în vreme ce miniștrii din întreaga Europă au votat pentru aprobarea tuturor celor zece componente legislative ale pactului – în ciuda abținerii Irlandei și Cehiei și Danemarca.
În timp ce Pactul a aprobat o sesiune tensionată a Parlamentului European în aprilie, europarlamentarii conservatori au subliniat că ar consacra doar politicile de frontieră deschise și va pedepsi statele membre pentru nerespectare.
Pactul privind migrația este în lucru din 2015, fiind propus în mod oficial de către comisarul pentru Afaceri Interne, notoriu de stânga, Ylva Johansson, la sfârșitul anului 2020. În martie, europarlamentarul democrat din Suedia Charlie Weimers a explicat gândirea din spatele Pactului în următorii termeni:
Stânga și Ylva Johansson își vor pierde puterea la alegerile UE din 9 iunie. Instituția este conștientă de acest lucru. De aceea Bruxelles încearcă să treacă prin această frunză de smochin.
Așa cum era de așteptat, Ungaria, Polonia și Slovacia au condus la obiecții față de Pact, ministrul polonez de finanțe Andrzej Domański declarând înainte de votul de marți că elementele legislației negociate de guvernul PiS acum plecat nu pot fi susținute de noul progresist de la Varșovia. conducători.
Unele aspecte ale Pactului, inclusiv actualizările Eurodac, o bază de date comună a UE privind azilul, au fost salutate chiar și de dreapta populistă. Cu toate acestea, mecanismul de solidaritate al Pactului – care cere statelor membre să accepte o cotă definită de refugiați în funcție de PIB sau să plătească o amendă de 20.000 de euro per migrant refuzat – a fost refuzat cu înverșunare de partidele de dreapta din întreaga Europă.
Atât Irlanda, cât și Danemarca au decis să nu voteze Pactul, în timp ce Danemarca a susținut o abordare nuanțată de stânga a migrației și a politicii, așa cum a propus guvernul social-democrat al țării săptămâna trecută, la o întâlnire a oficialilor UE și ONG-uri la Copenhaga.
Abținerea Cehiei la vot pentru acceptarea Pactului este parțial motivată de o deplasare către dreapta a opoziției, anterior eurofilă a țării, condusă de fostul premier și lider al opoziției Andrej Babiš. Între timp, elita politică a Irlandei se confruntă cu un val în creștere de agitație anti-migrație, agravat de o dispută de azil cu Marea Britanie din cauza planului în dificultate pentru Rwanda al premierului Rishi Sunak.
În urma votului de astăzi, Comisia Europeană va respecta acum Pactul prin prezentarea unui plan de implementare în iunie, statele membre fiind obligate să-și formuleze propriile strategii naționale până în luna ianuarie a anului viitor.
Eurocrații au avertizat deja că statele membre disidente s-ar putea confrunta cu consecințe juridice daca se opun Pactului în ceea ce ar putea propulsa saga „statul de drept” a UE în următorul mandat legislativ. Chiar și premierul eurofil al Poloniei, Donald Tusk, a spus că se va opune relocării solicitanților de azil pe teritoriul său.
Adoptarea Pactului asupra Migrației este direct legată de încercările Bruxelles-ului și ale partidelor principale de a înlătura o creștere a populismului de dreapta așteptată la alegerile europene de luna viitoare, europarlamentarii liberali exprimându-și temerile că acest mandat legislativ ar fi ultima lor oportunitate de a dicta politica de migrație a UE înainte ca populiștii să câștige mai multă putere.