Statele Unite le cer cetățenilor lor să părăsească imediat Rusia

13 Feb 2023
Statele Unite le cer cetățenilor lor să părăsească imediat Rusia

Statele Unite au cerut cetățenilor săi să părăsească imediat Rusia din cauza războiului din Ucraina și a riscului de arestare sau hărțuire arbitrară de către autoritățile de aplicare a legii din țară, scrie Le Monde.

„Cetăţenii SUA care locuiesc sau călătoresc în Rusia ar trebui să plece imediat”, a declarat Ambasada SUA la Moscova.

Ambasada a avertizat cetățenii americani cu privire la riscurile detențiilor nejustificate și a cerut, de asemenea, să nu călătorească în Rusia.

„Serviciile de securitate ruse au arestat cetățeni americani sub acuzații false, au vizat cetățeni americani din Rusia pentru detenție și hărțuire, le-au refuzat un tratament corect și transparent și i-au condamnat în procese secrete sau fără a prezenta dovezi credibile”, potrivit ambasadei.

Kremlinul a spus că nu este prima dată când cetăţenilor americani li se cere să părăsească Rusia. Ultimul astfel de avertisment public a fost în septembrie 2022, după ce președintele Vladimir Putin a ordonat o mobilizare parțială.

„Avertismentele au fost emise de Departamentul de Stat de multe ori în ultima vreme, așa că nu este nimic nou”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Rusia îl reține pe Paul Whelan, un veteran al Marinei americane care a fost condamnat la 16 ani de închisoare pentru spionaj în 2020 într-un proces considerat nedrept și opac de diplomații americani.

Alte stiri din Externe

Ultima oră