Sprijinul pentru Ucraina ar putea depăși livrarea de arme, a declarat șeful de stat major al Forțelor Armate franceze

22 Mar 2024
Sprijinul pentru Ucraina ar putea depăși livrarea de arme, a declarat șeful de stat major al Forțelor Armate franceze

Generalul Thierry Burkhard, șeful de stat major al forțelor armate franceze, a afirmat joi că „intenția” lui Emmanuel Macron, prin comentariile sale asupra posibilei trimiteri de trupe occidentale, „este să-l facă pe Vladimir Putin să înțeleagă că „suntem conștienți de ceea ce este se întâmplă în Ucraina”, scrie BFMTV

Sprijinul occidental pentru Ucraina ar putea depăși doar livrarea de arme, a declarat joi șeful de stat major francez al Forțelor Armate, completând recentele declarații controversate ale președintelui Macron, care indică faptul că desfășurarea de trupe terestre „nu este exclusă”.

„Europenii trebuie să fie capabili să-și asume riscuri pentru a asigura securitatea în Europa în următorul deceniu”, a declarat generalul Thierry Burkhard, în marginea unei conferințe de presă scurte și rare.

"Nu putem considera că războiul din Ucraina ne privește în gradul doi. Ne preocupă pentru că suntem implicați în consecințele lui", a insistat el în timp ce l-a primit la Paris pe omologul său suedez, Micael Biden.

Potrivit șefului de stat major francez, Kievul nu are nevoie de sprijin în ceea ce privește soldații, dar NATO, la care Suedia tocmai a aderat, trebuie să se pregătească pentru toate eventualitățile. "Armata ucraineană... luptă foarte curajos, deja cu o eficiență remarcabilă. Războiul se va termina când Rusia încetează să atace", a spus el.

„Să îl facem pe Putin să înțeleagă că suntem conștienți de ceea ce se întâmplă în Ucraina”

Președintele rus Vladimir Putin „și-a construit manevra cu ideea că Occidentul nu va merge niciodată în Ucraina, ci se va mulțumi să furnizeze arme. Trebuie să-i arătăm că nu va putea folosi această logică pentru a merge mai departe, pentru că aceasta idee nu este corecta.

La sfârșitul lunii februarie, președintele Macron a declarat că trimiterea soldaților occidentali în Ucraina „nu poate fi exclusă”, precizând totodată că nu s-a decis nimic de acest gen pentru moment.

În ciuda controverselor declanșate în Franța și în cadrul Alianței Atlantice, el a adoptat apoi cuvinte pe care le considera „ponderate” și „măsurate”, refuzând în același timp o „logică a escaladării” cu Moscova.

„Intenția Președintelui Republicii este de a-l face pe Vladimir Putin să înțeleagă că suntem la curent cu ceea ce se întâmplă în Ucraina”, a insistat generalul Burkhard.

"Un război se declanșează în Europa. Nu putem lăsa acest lucru să devină normal", a declarat generalul Biden în timpul conferinței de presă. „Suedia este pregătită să-și asume responsabilitățile, descurajarea și apărarea.” În ianuarie, comandantul șef al forțelor armate suedeze a spus că compatrioții săi trebuie să „se pregătească mental pentru război”.

Extinderea schimburilor militare între Paris și Stockholm

Schimburile militare dintre Franța și Suedia vor fi extinse la domenii precum lupta în zona polară sau apărarea civilă în serviciul coeziunii naționale, în care Suedia este adesea citată ca exemplu, potrivit statului major francez.

Suedia și-a reactivat conceptul de „apărare globală” în 2015, afectând toate păturile societății, după ocuparea Crimeei de către Rusia în anul precedent. A fost numit chiar un ministru al Apărării Civile.

Pe frontul militar, Stockholm a reintrodus recrutarea limitată în 2017, a redeschis o garnizoană pe insula Gotland din Marea Baltică în anul următor și și-a mărit masiv cheltuielile de apărare după ce le-a redus.

Alte stiri din Externe

Ultima oră