Doi experţi în culturi internaţionale, specializaţi în fotbal şi suporteri-huligani, de la postul 6'eren, au realizat portretele succinte ale suporterilor de fotbal, în funcţie de ţara de provenienţă. Iată clasamentul, în care România ocupă un surprinzător loc patru.
1. Anglia
Ideea însăşi a violenţei în fotbal s-a născut în Anglia, în anii 1960-1970. Suporterii englezi sunt gata să se lupte cu oricine pentru echipa or. În ochii lor, violenţele în afara peluzei sunt o continuare a bătăliei sportive care se dă pe terenul de fotbal. Totuşi, în ziua de azi huliganii englezi nu sunt cei mai agresivi, în ciuda reputaţiei de brutalitate care pe care o au.
2. Polonia
Amatorii de fotbal polonezi sunt consideraţi azi drept ultraşii cei mai agresivi. În scandalurile pe care le provoacă folosesc cuţite şi arme albe. Cultura poloneză a ultraşilor se distinge prin aroganţa sa şi prin lipsa limitelor morale. Polonezii s-au instalat pe tronul regilor huliganilor.
3. Germania
Huliganii germani trăiesc azi o perioadă favorabilă, practic nimeni nu îi controlează în ultimele şase luni. În mod tradiţional, suporterii englezi sunt consideraţi drept inamicii numărul unu ai germanilor, dar azi huliganii germani încearcă să atace şi pe alţii, ca să atragă atenţia. Este primordial pentru germani să fie mai puternici decât alţii.
4. România
Ultraşii români reprezintă un grup redus, dar tenace, care se activează în timpul întâlnirilor dintre inamicii juraţi – echipele României şi Ungariei. Ungurii cred că epoca prosperităţii României este trecută, de aceea îi privesc pe români de sus, cred specialiştii. Ei adaugă totuşi că, dacă cele două grupuri de suporteri se confruntă, Ungaria iese câştigătoare.
5. Rusia
Cultura rusă a suporterilor de fotbal nu are nevoie de prezentare. Dacă Campionatul Europei de Fotbal ar deveni Campionatul Europei de Huliganism, Rusia ar fi favorita. Cel puţin asta reiese din demonstraţia de forţă rusă de la Marsilia. Huliganii ruşi sunt mari profesionişti, nu beau, fac exerciţii la sală, şi duc cu gândul chiar la o pregătire militară.
6. Ungaria
Huliganii unguri nu trebuie subestimaţi. „Când decid să acţioneze, provoacă probleme oricui”. Ei sunt ostili mai ales Rusiei şi României.
7. Ucraina
Suporterii ucraineni amintesc pe undeva de ruşi, naţionalismul este propriu celor două naţiuni, se poate spune deci că ei reprezintă huliganismul în forma sa autentică. Ucrainenii sunt foarte decişi şi nu apreciază nici berea, nici isteria. Ca şi polonezii, ei adoptă un comportament agresiv dacă se simt lezaţi.
8. Irlanda
Contrar altor culturi de fotbal, nu există o tradiţie a fanatismului în Irlanda. Ura irlandezilor faţă de englezi este atât de puternică, încât ei încearcă să-şi prindă rivalii pe picior greşit, şi deci, când englezii se bat, suporterii irlandezi arată că vor să se amuze, să bea un pahar şi să vorbească prieteneşte. Este fără îndoială publicul cel mai vesel de la EURO, cântă tot timpul chiar şi când pierd toate meciurile.
9. Turcia
Furia turcilor poate fi infinită, dar ei pot fi la fel de bine suporteri prietenoşi. Nu există adevărate echipe de suporteri în Turcia, dar grupul lor face parte teroretic din cele mai mari, căci toţi turcii se unesc contra unui duşman comun, şi este suficientă o scânteie pentru ca pasiunea lor pentru fotbal să se transforme în furie. Anglia este inamicul jurat al Turciei. Turcii folosesc cuţite şi arme albe, şi îi consideră laşi pe englezi.
10. Franţa
Francezii sunt şi ei mari amatori de fotbal, dar conflictele se produc mai des între suporterii diferitelor cluburi franceze, mai degrabă decât la meciurile internaţionale ale echipei Franţei.
11. Croatia
În alte circumstanţe, Croaţia ar putea fi luată în serios la campionatul huliganilor. Dar acum echipa naţională este sub conducerea lui Zdravko Mamic, care, fiind liderul lui Dinamo Zagreb, s-a ciocnit cu suporterii acestei echipe, care îl „pedepsesc”, refuzând să susţină echipa Croaţiei. Dar lor nu li se vor alătura suporterii principalului rival al lui Dinamo – Gayduk Split, chiar dacă sunt de partea suporterilor lui Dinamo, în conflictul lor cu Mamic.
12. Suedia
Cultura huliganismului în Suedia este vastă şi activă, dar nimic nu indică faptul că mândria naţională a suporterilor va fi mai puternică decât cea a cluburilor. Suporterii suedezi se detestă atât de tare, încât nu îşi pot uita conflictele interne.
13. Ţara Galilor
Huliganii din Ţara Galilor seamănă cu colegii lor englezi beţi, care adoră hainele arborând simboluri fotbalistice. Se caracterizează printr-o profundă mândrie naţională, dar recent au făcut front comun contra suporterilor ruşi.
14. Islanda
Nu există huligani în Islanda. În locul lor, locuitorii ţării susţin echipa naţională. Suporterii islandezi sărbătoresc succesul echipei lor, în consecinţă Islanda nu reprezintă nicio ameninţare pentru securitate.
15. Albania
Albania este absorbită de evenimente şi atât de fericită de participarea sa, că este puţin probabil ca suporterii albanezi să îşi piardă timpul certându-se.
16. Austria
Suporterii austrieci au o aplecare către violenţă, dar nu e un motiv să nu dormi noaptea.
17. Irlanda de Nord
Suporterii care urmăresc succesul echipei naţionale susţin Marea Britanie şi au o mare tradiţie în materie de huliganism. Ei se dau drept soldaţi, huligani ai fotbalului clasic şi ai stereotipiilor.
18. Elveţia
Suporterii elveţieni cei mai activi sunt ultraşii de la FC Zurich, ştiindu-se că mulţi dintre ei sunt interzişi pe stadion. Unii îşi mai amintesc de confruntările violente dintre huliganii elveţieni şi suporterii echipei daneze Brøndby IF.
19. Italia
Ultraşii italieni se interesează mai mult de competiţia dintre cluburi decât de echipa naţională. Cultura italiană a suporterilor seamănă cu cea franceză, nu se prevăd probleme din partea italienilor la EURO2016.
20. Belgia
Huliganii belgieni se împart între flamanzi şi walloni. Dacă echipa naţională este compusă doar din reprezentanţii uneia dintre etnii, suporterii manifestă o activitate internaţională. Dar echipa unei Belgii mixte nu îi inspiră.
21. Portugalia
Echipa acestei ţări primeşte o susţinere exclusiv paşnică.
22. Republica Cehă
Republica Cehă AC Sparta Praga are suporteri agresivi, dar nu manifestă nicio activitate, în consecinţă nu e nimic de temut.
23. Slovacia
Slovacia face parte dintre rarele ţări ale Europei de Est care nu participă la luptele suporterilor pentru putere.
24. Spania
Ca şi Portugalia, cultura suporterilor de fotbal este paşnică în Spania.