Toate indiciile sugerează că responsabilă de bombardarea spitalului caritabil din Afganistan este coaliţia internaţională condusă de SUA, afirmă Médecins Sans Frontières, citată de Reuters, un reprezentant al Organizaţiei pentru Drepturile Omului (UNHR) susţinând că atacul, în care au murit cel puţin 19 persoane, inclusiv 9 medici şi trei copii, poate fi considerat crimă de război.
Într-o declaraţie a preşedinţiei afgane se arată că liderul coaliţiei internaţionale conduse de SUA şi-a prezentat scuze pentru atac, în timp ce secretarul de stat american al Apărării a anunţat că va fi făcută o anchetă, scrie itv.com.
Atacul aerian al coaliţiei conduse de SUA asupra unui spital afgan din Kunduz şi care a provocat moartea a cel puţin 19 persoane, inclusiv 9 medici de la Médecins Sans Frontières (MSF), nu are nici o scuză şi este probabil criminal, a declarat reprezentantul UNHR, Zeid Ra'ad Al Hussein.
El a cerut o anchetă completă şi transparentă, arătând că dacă o instanţă stabileşte că lovitura aeriană asupra spitalului a fost deliberată atunci am putea vorbi despre o crimă de război.
"Acest eveniment este cu totul tragic, de neiertat și, eventual, chiar criminal ", a spus Zeid, conform aljazeera.com.
Şeful Apărării americane, Ash Carter, a catalogat incidentul drept tragic, recunoscând că forţele SUA au acţionat în apropiere, în sprijinul armatei afgane.
"Între timp încercăm să stabilim exact ce s-a întâmplat. O anchetă completă asupra tragicului incident este în desfăşurare, în coordonare cu guvernul afgan", a mai spus Carter.
Printre victimele bombardamentului se numără şi trei copii. De asemenea, 37 de persoane au fost rănite, inclusiv 19 membri din staff-ul medical, 18 pacienţi şi îngrijitori, conform organizaţiei caritabile MSF.
Citiţi mai multe ştiri din Externe!