În Spania au loc duminică alegeri municipale și regionale, într-un scrutin în care sunt chemați să voteze peste 35 de milioane de oameni și care ar putea aduce la putere la Barcelona și chiar la Madrid mișcarea Indignaților, care a luat naștere în mai 2011.
Alegerile locale sunt considerate un test important pentru actuala clasă politică, după aproape şase ani de probleme economice şi şomaj ridicat.
Noutatea absolută este prezenţa pe liste a candidaţilor formaţiunilor Podemos, de stânga, şi Ciudadanos, de centru-dreapta, cele mai tinere partide din această ţară care ar putea fi cheia formării guvernelor locale şi regionale.
S-ar pune capăt astfel unei lungi perioade dominate de partidele tradiţionale, Popular şi Socialist.
Peste 35 de milioane de oameni sunt aşteptaţi să voteze, printre ei şi peste 100 de mii de români înscrişi în registrele electorale din Spania.
Au fost tipărite 300 de milioane de buletine de vot pe care sunt trecute listele fiecărei formaţiuni care se prezintă la acest scrutin.
Alegătorul introduce în plicul pe care îl primeşte la secţie listele pe care le preferă, una pentru parlamentul regional şi alta pentru consiliul local şi primari.
Românii pot vota şi ei ca ceilalţi cetăţeni ai UE cu rezidenţa în Spania, relatează corespondentul RRA la Madrid.
Dintre cei peste 460 de mii de străini care s-au înscris în registrul electoral până la 31 decembrie anul trecut 111.646 sunt cetăţeni români.
Ei pot alege consiliul local şi primarul municipiului unde îşi au reşedinţa, dar nu pot alege şi membrii parlamentului regional.
Este de aşteptat ca rezultatele să fie cunoscute înainte de miezul nopţii cu ajutorul sistemului rapid de transmitere a datelor.
Guvernul a anunţat că peste 90 de mii de agenţi din forţele de ordine şi siguranţă vor supraveghea buna desfăşurare a alegerilor.
Totuși, rezultatul nu poate fi anticipat, în condițiile în care, chiar înaintea scrutinului, proporția celor indeciși era de 30%. Șeful Guvernului, Mariano Rajoy (Partidul Popular, de dreapta) s-a implicat serios în campanie, parcurgând 14.000 de kilometri, în timp ce Pedro Sanchez, secretarul general al Partidului Socialist Muncitoresc (PSOE), a bătut toate recordurile, cu 25.000 de kilometri parcurși, scrie sursa citată. Și toate acestea pentru a evita o corecție severă la adresa celor două formațiuni care au asistat, potrivit sondajelor, la sfârșitul bipartidismului, în vigoare de peste 30 de ani.
După aproape șase ani de criză, Spania celor două partide mari ar putea face loc formațiunii antiliberale Podemos, aliată a partidului elen Syriza, sau grupării Ciudadanos, de centru-dreapta, formațiuni fondate de doi politicieni de circa 30 de ani, profesorul de științe politice Pablo Iglesias și avocatul Albert Rivera. (M.C)