O mare majoritate continuă însă să susțină primirea refugiaților ucraineni, sancțiunile împotriva Moscovei și furnizarea de arme pentru Kiev, potrivit sondajului unui think tank american, scrie Le Figaro.
S-au săturat americanii de efortul de război în favoarea Ucrainei? Potrivit unui sondaj realizat de grupul de studii independent Chicago Council on Global Affairs, publicat la începutul lunii decembrie, 47% dintre ei doresc ca guvernul lor să facă presiuni asupra Kievului pentru a pune capăt conflictului cât mai curând posibil. Mai mult de jumătate dintre cei care au răspuns doresc un acord de pace cât mai curând posibil cu Rusia, în loc să se angajeze să sprijine ucrainenii în timp.
Această opinie este marcată de o creștere semnificativă în rândul populației americane. În iulie 2022, 58% dintre respondenți au spus că Washingtonul ar trebui să sprijine Ucraina „ atâta timp cât este nevoie”. În octombrie, această cifră a scăzut deja la 48%. În acest nou sondaj, americanii sunt divizați cu privire la viziunea actualului „învingător” al războiului: 26% înclină pentru Moscova, 26% pentru Kiev și 46% afirmă că nicio țară nu iese învingătoare.
Acord larg pentru trimiterea de arme și fonduri
Schimbarea de opinie vine pe măsură ce republicanii au recâștigat controlul Camerei Reprezentanților - dar nu și a Senatului - la alegerile din noiembrie. O secțiune minoritară a clasei politice americane atât din stânga cât și din dreapta s-a angajat să limiteze cheltuielile în Ucraina, argumentând că americanii se confruntă deja cu inflația sau cu un nivel record de imigrație ilegală din sud. Unul dintre liderii Partidului Republican, Kevin McCarthy, a avertizat înainte de alegerile de la jumătatea mandatului: nu va mai exista „cec în alb” pentru Ucraina în cazul victoriei partidului său.
Cu toate acestea, marea majoritate a americanilor continuă să susțină livrarea în continuare de arme către Ucraina (65%) și ajutorul economic (66%). În mod similar, dorința de a primi refugiați ucraineni nu a fost subminată, 73% dintre cei interogați fiind în favoarea primirii iar 75% fiind încă de acord cu aplicarea sancțiunilor împotriva Rusiei.
Statele Unite sunt țara care a cheltuit cei mai mulți bani cu Ucraina, cu 52 de miliarde de euro de la începutul invaziei, față de 18 miliarde pentru UE. Președintele Joe Biden și-a reiterat sprijinul duminică în timpul unui interviu telefonic cu omologul său ucrainean Volodimir Zelensky. Casa Albă a reamintit cu această ocazie ajutorul masiv al americanilor promis Ucrainei în ultimele săptămâni: 53 de milioane de dolari pentru infrastructura energetică anunțat în noiembrie și un pachet de 275 de milioane de dolari în muniții și echipamente a anunțat, în decembrie.