Un sondaj recent a arătat că, deși majoritatea bulgarilor susțin aderarea țării lor la NATO , un procent semnificativ de 30 la sută ar vota pentru părăsirea alianței, plasând Bulgaria în fruntea tuturor celor 32 de țări membre în ceea ce privește tendința de retragere, scrie Novinite
Sondajul, realizat înaintea viitorului summit NATO de la Washington, a arătat că 59% dintre bulgari preferă ca țara lor să rămână în NATO , ceea ce reprezintă cel mai mic procent de sprijin dintre națiunile NATO . În plus, 11% dintre respondenți au fost indeciși în această chestiune. Excluzându-i pe cei indeciși, procentele se schimbă la 66% în favoarea rămânerii în NATO față de 34% pentru plecare.
Aceste constatări au făcut parte dintr-un sondaj mai amplu distribuit la Bruxelles, care reflectă opiniile din statele membre. Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a făcut referire la rezultatele sondajului în timpul unei conferințe de presă, menționând că 70% dintre cetățenii din țările NATO ar vota pentru a rămâne în alianță, doar 14% preferând să plece. El a subliniat sprijinul pe scară largă pentru continuarea ajutorului acordat Ucrainei în rândul membrilor NATO .
În ceea ce privește Bulgaria în special, sondajul a indicat că 61 la sută dintre bulgari cred că apartenența la NATO sporește securitatea țării lor. Acest sentiment plasează Bulgaria înaintea mai multor alte națiuni NATO , inclusiv Belgia, Franța, Italia, Slovenia și SUA, în ceea ce privește încrederea în garanțiile de securitate ale NATO . În schimb, 29% dintre bulgari și-au exprimat îngrijorarea că apartenența la NATO ar putea să nu asigure siguranța țării lor, cifră depășită doar de italieni.
Sondajul a evidențiat, de asemenea , că 69% dintre bulgari consideră apartenența la NATO importantă pentru securitatea viitoare a țării lor, un sentiment împărtășit în mod egal cu italienii. Cu toate acestea, opiniile au variat între alte națiuni NATO , cu procente mai mici în țări precum Franța, Grecia, Macedonia de Nord, Muntenegru, Slovacia, Slovenia și SUA. În schimb, 13% dintre bulgari cred că apartenența la NATO nu are un impact semnificativ asupra securității țării lor, un sentiment mai răspândit în Grecia, Macedonia de Nord, Muntenegru, Slovacia și Slovenia.
Întrebați despre angajamentele de apărare , 42% dintre bulgari au fost de acord că Bulgaria ar trebui să apere o altă țară NATO în cazul în care aceasta este atacată, plasând Bulgaria printre țările cu niveluri mai mari de sprijin pentru apărarea colectivă în cadrul NATO. Între timp, 26 la sută dintre bulgari nu au fost de acord cu această afirmație.
În ceea ce privește încrederea în mass-media legată de acoperirea conflictului din Ucraina, doar 28% dintre bulgari și-au exprimat încrederea în mass-media din țara lor, iar 66% indicând neîncredere. Acest lucru plasează Bulgaria înaintea Greciei și Ungariei în neîncrederea presei, dar în urma altor câteva națiuni NATO .
Statele membre NATO vor discuta pachete substanțiale de ajutor pentru Ucraina în timpul summitului de la Washington, inclusiv asistență militară și instruire în domeniul securității. Stoltenberg anticipează reafirmarea angajamentului NATO de a oferi anual ajutor militar minim Ucrainei, împreună cu sprijin suplimentar, cum ar fi sisteme de apărare aeriană și muniție.
Stoltenberg a comentat și despre recenta vizită a premierului ungar Viktor Orbán la Moscova, subliniind că, în timp ce Orbán reprezintă Ungaria și nu NATO la astfel de întâlniri, toate statele membre NATO sunt de acord cu privire la rolul Rusiei de agresor în conflictul din Ucraina. El a subliniat angajamentul NATO față de integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei.