Aliații occidentali analizează posibilitațile de recrutare în armată sau introducerea serviciului național, pe măsură ce amenințarea din partea Rusiei crește, scrie Politico
In Europa nu mai este vorba doar despre recrutarea de noi soldați, cât despre convingerea trupelor existente să nu demiosioneze.
Săptămâna aceasta, ministrul forțelor armate franceze, Sébastien Lecornu, a prezentat un plan de păstrare a talentelor pentru a stimula personalul militar să rămână în uniformă.
Acest lucru vine la câteva zile după ce un raport anual prezentat parlamentului german a arătat că în 2023, aproximativ 1.537 de soldați au părăsit Bundeswehr, reducându-l la 181.514 de angajați.
„Aceste conversații există acum în toate capitalele, în toate democrațiile care au armate profesioniste fără recrutare”, a spus Lecornu luni, menționând Regatul Unit și Statele Unite.
„La reuniunile NATO, putem vorbi despre echipamente, dar acum vorbim și despre... nivelul de retenție”, a adăugat el.
Pe măsură ce Europa se rearmează ca reacție la războiul din Ucraina, țări precum Croația se gândesc la readucerea recrutării. Alții, precum Danemarca, plănuiesc să-l extindă pentru a include femei. Germania a renunțat la recrutare în 2011, dar cu mulți dintre militari îmbătrâniți, există discuții reînnoite cu privire la reintroducerea unui fel de sistem național de serviciu.
Pentru țările care se bazează pe armate profesioniste, provocarea este de a face forțele armate atractive - ceva care este dificil de realizat în vremuri de șomaj scăzut, concurență acerbă din partea sectorului privat și utilizarea pe scară largă a lucrului la distanță.
Nu e numai despre bani
În Franța, personalul militar rămâne în forțele armate în medie cu un an mai puțin decât înainte. În Marea Britanie, a existat un deficit anual de angajări de 1.100 de soldați – echivalentul a două batalioane de infanterie – chiar dacă guvernul a contractat recrutarea companiei private Capita.
Banii joacă un rol în determinarea oamenilor să rămână. Una dintre măsurile emblematice ale planului francez este creșterea pensiilor prin integrarea bonusurilor; se măresc și salariile. Dar problema este că condițiile de serviciu pur și simplu nu sunt atât de atractive, cu ore suplimentare cronice, absențe lungi de luni de acasă și perioade de recuperare ratate.
„Problema nu este recrutarea, ci păstrarea lor în serviciu, trebuie să păstrăm și familiile”, a declarat amiralul Lisa Franchetti, șeful operațiunilor navale al Marinei SUA, la o conferință la Paris la începutul acestui an.
În Polonia, noul guvern la începutul acestui an a anunțat majorări salariale de aproximativ 20% în efortul de a menține trupele. Salariul minim lunar pentru un soldat crește de la 4.960 złoty (1.150 EUR) la 6.000 zloty. Ca răspuns la amenințarea tot mai mare din partea Rusiei, armata poloneză a crescut de la 95.000 în 2015 la 215.000 în acest an.
Planul francez include ajutor pentru găsirea de locuințe și accesul la asistență medicală și îngrijire a copiilor. Cuplurile care lucrează ambii în cadrul ministerului forțelor armate, chiar dacă unul este civil, își vor putea transfera posturile împreună.
„Aș prefera să am mai puține recrutări pentru a îmbunătăți reținerea decât să merg într-o recrutare continua în timp ce numărul persoanelor deja angajate scade constant”, a spus Lecornu.
În Germania, ca parte a eforturilor de consolidare a apărării naționale, guvernul dorește să-și ridice numărul de angajați în forțele armate la 203.000 până la începutul anilor 2030 – dar recrutarea crește doar lent.
Comisarul special al Bundestag-ului pentru forțele armate, Eva Högl, a spus că reintroducerea unei forme de recrutare este o modalitate de a schimba lucrurile, dar vizarea femeilor este o mișcare mai evidentă pentru a opri declinul, deoarece potențialul acolo este „departe de a fi epuizat” a scris parlamentarul.
Legislația adoptată anul trecut urmărește să facă condițiile mai atractive, inclusiv mai mult sprijin pentru îngrijirea copiilor și creșterea pensiilor de pensionare.
Nu sunt doar probleme cu orele, ci și cu infrastructura de bază. „Când vizitez trupele, nu mai aud că lipsesc căștile și vestele de protecție, ci dulapurile”, a scris Högl în raportul anual.
Potrivit lui Högl, repararea cazărmilor și a instalațiilor militare va costa aproximativ 50 de miliarde de euro - echivalentul a jumătate din fondul special total creat de guvern pentru a-și actualiza forțele militare în urma invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia.