„Este clar că a existat o schimbare de direcție în Europa”, spune Janez Janša într-un interviu pentru European Conservative
Janša vorbește foarte clar și nu este, ca mulți politicieni, un om de paie. A înfruntat guvernul iugoslav și a suferit persecuții sub regimul comunist. Mai târziu a devenit ministrul apărării al Sloveniei și a fost comandantul armatei acesteia în războiul de independență din 1991. Experiența sa de viață și cele trei mandate ale sale ca prim-ministru îl fac un politician cu picioarele pe pământ, care este foarte conștient de lumea din jurul lui.
- Care este evaluarea dumneavoastră asupra rezultatelor alegerilor europene?
Este clar că s-a produs o schimbare de direcție în Europa și că a sosit momentul să stopăm politicile dezastruoase precum tranziția verde sau migrația. Întrebarea este dacă există suficientă putere pentru a schimba ceea ce s-a făcut. Desigur, nu se poate continua pe această cale; trebuie inversat.
- Se pare că Von der Leyen vrea să repete coaliția cu socialiștii. Nu ar fi contraproductiv pentru Partidul Popular European (PPE), făcându-l să-și piardă încrederea alegătorilor săi?
Pentru noi este clar: am spus înainte de alegeri că nu vom susține aceeași coaliție ca în etapa anterioară. PPE a fost și este cea mai mare forță și ocupă centrul. Problema este că Stânga a format un bloc care nu va ajunge la niciun acord cu PPE dacă Von der Leyen vorbește cu conservatorii. Și problema este că PPE nu a stat suficient de ferm și a permis Stângii să câștige o poziție avantajoasă din care să ne spună ce putem și ce nu putem face. Cred că acest lucru a fost o greșeală.
Acum, situația este mai complexă decât părea imediat după alegeri. Cifrele sunt strânse și este foarte probabil că vor exista schimbări importante în Consiliu, deoarece sunt alegeri în Franța și în Austria; și, în Olanda a fost format un nou guvern. Nu va fi ca în etapa anterioară, când socialiștii și liberalii aveau un sfert din Consiliu. De aceea este important ca Parlamentul European să reflecte această situație, această schimbare. PPE este fundamental pentru asta. Mai mult, acum suntem mai puternici și mulți dintre europarlamentarii mai pro-stânga din rândurile noastre nu au fost aleși.
- Deci nu vorbim despre același PPE ca acum cinci ani?
Recent, a avut loc un vot pentru alegerea de noi vicepreședinți și am fost aleși toți cei care am votat la congresul PPE împotriva Ursulei von der Leyen. Manfred Weber a spus deja că PPE nu va permite perdanților liberali și de stânga să ne spună cu cine putem vorbi.
Cea mai mare greșeală care a fost făcută după alegeri este că nu se fac propuneri; toată lumea ia poziții. La ședința PPE mi-am propus să întocmesc un program în 10 puncte pe principalele probleme europene, iar apoi să vedem cu cine putem forma o coaliție, dar nimeni nu este preocupat de acest lucru. Același lucru pot spune despre întâlnirea premierilor europeni: singura care a vrut să facă propuneri a fost Giorgia Meloni. Acesta este un mesaj rău pentru europeni, deoarece, în loc să facă propuneri, câștigătorii și învinșii alegerilor iau poziții – cu atât mai mult într-un moment în care Europa se află într-o situație atât de delicată.
- Când crezi că se va termina acest joc politic?
Sper că vom începe să vorbim despre problemele care contează pentru europeni în timpul reuniunii Consiliului, în ciuda probabilității președinției Consiliului European a lui António Costa.
- Da, în Portugalia sunt foarte surprinși de această situație.
Acesta este, de asemenea, un mesaj și este un mesaj greșit. A fost o discuție mare în PPE despre dacă să-l susținem pe Costa, mai ales că criteriul nostru este statul de drept. Dar s-a susținut că Europa este un compromis și că socialiștii sunt responsabili. Cu toate acestea, sunt foarte îndoielnic că președinția lui Costa va dura cinci ani, deoarece componența Consiliului se va schimba, iar la jumătatea mandatului există proceduri formale pentru a modifica situația. Este o întrebare matematică.
- Se pare că unii mai cred în existența unei social-democrații „responsabile”. Nu credeți că aceasta este o greșeală gravă când vedem că diferențele dintre socialiști și extrema stângă devin din ce în ce mai estompate?
Social-democrația a dispărut în Europa. Ceea ce avem este Stânga radicală, pentru că marxismul cultural a preluat ceea ce era stânga „normală” în timpul Războiului Rece. Întreaga stângă europeană este așa, poate cu excepția Danemarcei. Problema este că suntem orbi – unii dintre noi încă sunt – de douăzeci de ani.
- Ce părere aveți despre candidatura lui Kaja Kallas, prim-ministrul Estoniei, ca Înalt Reprezentant al UE pentru politica externă?
Cred că este o decizie bună. Familia ei a suferit foarte mult în comunism și a fost deportată în Siberia, iar ea știe la ce ne referim când vorbim de tranziție. Cu toate acestea, ea a fost învinsă la alegeri, la fel ca și Macron. Nu există un lider liberal în tabăra învingătoare.
- În Spania, partidul aliniat cu Macron, Ciudadanos, și-a pierdut toată reprezentarea.
Da, și au avut rezultate proaste și în Germania. Dar, în ciuda acestui fapt, vor obține relațiile externe, șeful NATO sau Christine Lagarde să rămână în fruntea băncii centrale europene.
- Ce ar fi realizat dacă ar fi fost în tabăra câștigătoare?
E greu de spus. Realitatea este că acum au doar 6% din cameră, dar un număr disproporționat de reprezentanți.
- Și Ursula von der Leyen?
Situația lui este mai complicată decât acum cinci ani cu alianța dintre PPE și Stânga, mai ales la votul secret din Parlamentul European unde ea este departe de a avea o majoritate confortabilă. Chiar și în cadrul PPE, unii dintre noi au votat împotrivă, iar mulți alții s-au abținut.
În opinia mea, de la Tratatul de la Lisabona, țările mari nu își doresc personalități puternice în președinția Comisiei pentru a o domina. Așadar, dacă Ursula nu va fi aleasă, vor alege o altă persoană ca ea pentru a conduce Comisia. Vremurile în care erau solicitați candidați cu experiență și foști premieri au trecut de mult.
- Dar acum Europa are nevoie de o conducere puternică.
Nu vor sprijini niciodată un lider puternic. Ceea ce caută sunt funcționari publici.
- Funcționari publici care aplică statul de drept în țări guvernate de conservatori, dar ignoră cazuri atât de scandaloase precum cel pe care îl avem în Spania.
În Slovenia, știm foarte bine ce se întâmplă în Spania pentru că trăim exact același lucru. Și guvernul nostru, ca și cel spaniol, a recunoscut statul palestinian cu trei zile înainte de alegeri, ocolind toate regulile stabilite.
- Totuși, spre deosebire de Spania, la alegerile europene alegătorii au pedepsit guvernul sloven, iar SDS a ieșit foarte puternic.
Da, am câștigat patru europarlamentari din nouă, inclusiv unul dintr-un partid partener mai tânăr. Acesta este cel mai bun rezultat al nostru la alegerile europene. Cele trei partide din coaliția de guvernare au câștigat doar trei europarlamentari.
Mișcarea pentru Libertate a premierului Golob, care nu are nicio legătură cu libertatea, a pierdut 12 puncte de la alegerile generale, în ciuda faptului că a convocat patru referendumuri consultative în aceeași zi cu alegerile europene — unul dintre ele privind legalizarea marijuanei pentru a încuraja tinerii. oameni să voteze, iar un altul despre eutanasie.
- Care a fost rezultatul referendumului despre eutanasie?
Un desen. Am publicat un pamflet din epoca nazistă care apăra eutanasia: „oamenii suferă”, „o facem pentru binele tău” și așa mai departe. Este exact la fel cu ce spunea propunerea Stângii; și nu, nu glumesc.
- Mai devreme, ați menționat problemele politice ale lui Macron în Franța. Ce părere aveți despre decizia lui de a avansa alegerile?
A greșit și singurul lucru pe care l-a realizat este că toată Stânga este unită, dar nu cu el. În cele din urmă, partidul lui va dispărea, la fel ca și republicanii, partidul PPE din Franța. Macron a calculat greșit capacitatea stângii de a-și uni forțele, de la extrema stângă la stânga antisemită, de la comuniști la socialiști. În turul doi, Macron va susține Stânga, dar partidul său va dispărea.
- Macron este foarte dedicat teatrului, ca atunci când a publicat fotografii cu apelul său telefonic către Putin pentru a opri invazia.
Când Rusia a invadat Ucraina, Morawiecki a cerut pregătirea unui răspuns din perspectivă europeană. Răspunsul lui Macron a fost: „Despre ce perspectivă europeană vorbiți pentru o țară care va înceta să mai existe într-o săptămână sau două?” Din nou, Macron a făcut calcule greșite, iar serviciile de informații franceze nu au înțeles că forțele invadatoare nu sunt suficiente pentru a prelua țara.
- Poate că ei credeau la fel ca rușii, că ucrainenii se vor preda și vor accepta controlul Moscovei.
Întrebarea este unde au fost serviciile ruse de informații de la căderea Crimeei. Poroșenko a reorganizat armata ucraineană și era evident că situația nu era aceeași, dar experții ruși nu au văzut-o.
- Cum vezi că evoluează războiul?
Ucraina are nevoie de arme moderne. Dacă le-am fi livrat în vara lui 2022, războiul s-ar fi încheiat. A existat o fereastră mare de oportunitate timp de șase luni și ne-am luptat să le dăm armele. Zelensky a spus la summitul NATO din aprilie 2022 că nu au nevoie de soldați NATO să moară pentru Ucraina, ci doar 1% din rezervele lor militare. 1% ar fi fost de ajuns, dar nu s-a făcut. Au existat nenumărate dezbateri despre ceea ce erau „arme ofensive” sau „arme defensive”. Oamenii care nu văzuseră niciodată un câmp de luptă au devenit experți în arme. A fost jenant.
În opinia mea, aceasta era o strategie, un interes calculat în care Ucraina avea să sufere, desigur, dar în care Rusia avea să-și piardă puterea — o problemă mai puțin și ducea, poate, la schimbări interne în Rusia. Problema este că acesta nu este Războiul Rece; este o situație nouă în care există și alți actori, precum China. Mai există și India, cea mai mare țară democratică din lume, care a refuzat să semneze documentul adoptat la summitul elvețian și care este o țară de câștigat. Și toate acestea fără a uita că actuala conducere a SUA este o glumă. De aceea este atât de important ca Europa să schimbe cu adevărat direcția.