Slovacia, membru NATO, ar putea avea în curând un lider pro-rus

28 Sep 2023
Slovacia, membru NATO, ar putea avea în curând un lider pro-rus

Slovacia se pregătește să-și aleagă cel de-al cincilea prim-ministru în doar patru ani, iar partidul de opoziție al simpatizantului Kremlinului Robert Fico este în fruntea urnelor, fiind urmărit cu îngrijorare în Occident, scrie CNN

De când Rusia a invadat Ucraina în februarie anul trecut, Slovacia a fost unul dintre cei mai fideli aliați ai Kievului. Cele două țări au o graniță comună, Slovacia a fost  prima țară care a trimis  apărare antiaeriană în Ucraina și a primit zeci de mii de refugiați.

Dar toate acestea s-ar putea schimba dacă Fico va ajunge la putere. Fostul prim-ministru nu ascunde simpatiile sale față de Kremlin și i-a învinuit pe „naziștii și fasciștii ucraineni” că l-au provocat pe Vladimir Putin să lanseze invazia, repetând narațiunea falsă folosită de liderul rus pentru a-și justifica războiul brutal.

Fico a cerut guvernului slovac să nu mai furnizeze arme Kievului și a spus că, dacă ar deveni prim-ministru, Slovacia „nu va trimite încă o rundă de muniție”. De asemenea, se opune aderării Ucrainei la NATO.

Grigorij Mesežnikov, analist politic și președintele Institutului pentru Afaceri Publice, un think tank slovac, a spus că, la fel ca mulți simpatizanți ai Rusiei, Fico își prezintă sprijinul pentru Moscova drept o inițiativă de „pace”.

„El și aliații săi susțin că nu ar trebui să trimitem arme în Ucraina, deoarece asta va face războiul să dureze mai mult. Ei spun că „va fi pace dacă nu mai trimitem arme în Ucraina”, pentru că, dacă nu o facem, conflictul se va încheia mai devreme. Deci, în esență, ei nu sunt pro-pace, sunt pro-ruși”, a spus el pentru CNN.

Fico a fost anterior prim-ministru al Slovaciei timp de mai bine de un deceniu, mai întâi între 2006 și 2010 și apoi din nou din 2012 până în 2018.

El a fost forțat să demisioneze în martie 2018, după săptămâni de proteste în masă pentru uciderea jurnalistului de investigație Jan Kuciak și a logodnicei sale, Martina Kušnírová. Kuciak a raportat despre corupția în rândul elitei țării, inclusiv a persoanelor conectate direct cu Fico și partidul său SMER.

Dezinformarea și propaganda câștigă

Luptele interioare guvernamentale și câteva scandaluri de corupție la nivel înalt au slăbit încrederea oamenilor în instituțiile publice și au creat un teren fertil pentru campanii de propagandă și dezinformare.

În cea mai recentă întorsătură de luna trecută, poliția slovacă l-a acuzat pe șeful de spionaj al țării și alți alți oficiali de securitate de nivel superior de conspirație pentru a abuza de putere. Fico, care este aproape de unii dintre cei implicați în scandal, a descris situația drept o „lovitură de stat a poliției”.

Potrivit unui sondaj realizat de GlobSec, un think tank de securitate cu sediul în Bratislava, doar 40% dintre slovaci credeau că Rusia este responsabilă pentru războiul din Ucraina, cea mai mică proporție dintre cele opt state din Europa Centrală și de Est și baltice asupra cărora GlobSec s-a concentrat. În Cehia, care forma o singură țară cu Slovacia, 71% dintre oameni dau vina pe Rusia pentru război.

Aceeași cercetare a constatat că 50% dintre slovaci percep Statele Unite – aliatul pe termen lung al țării – ca pe o amenințare pentru securitate.

Dominika Hajdu, directorul de politici la Centrul pentru Democrație și Reziliență al GlobSec, a declarat că Slovacia este vulnerabilă la propaganda rusă.

„Unele dintre partidele care conduc în prezent în sondaje răspândesc aceleași narațiuni – de exemplu că Occidentul este cel care încearcă să ne „tragă” în război și că oricine este pro-ucrainean este automat anti-slovac, " ea a spus.

Ea a spus că propaganda pro-rusă rezonează și pentru că o mare parte a populației a fost întotdeauna foarte pro-rusă și, chiar și acum, aproximativ un sfert dintre oameni îl consideră pozitiv pe președintele rus Vladimir Putin.

„Din punct de vedere istoric, a existat întotdeauna o narațiune pan-slavă puternică despre Rusia fiind fratele mai puternic care i-ar proteja pe slovaci de maghiari și care apoi a eliberat Slovacia de naziști”, a adăugat ea.

Slovacia are o relație complicată cu Ungaria, fiind parte a imperiului austro-ungar de secole. Ungurii sunt cea mai mare minoritate din Slovacia și mulți unguri văd încă Tratatul de la Trianon din 1920, care a redefinit granițele naționale după Primul Război Mondial, ca pe o nedreptate împotriva țării lor. Asta a dus la retorică naționalistă de ambele părți ale graniței.

Věra Jourová, responsabil al Comisiei Europene pentru afaceri digitale, a declarat că votul de sâmbătă va fi un „caz de testare” a cât de eficiente au fost companiile de social media în contracararea propagandei ruse în Slovacia.

„Slovacia a fost aleasă (de Rusia) drept țara în care există pământ fertil pentru succesul narațiunilor ruse pro-Kremlin și pro-război”, a declarat Věra Jourová, responsabilul de top al Comisiei Europene pentru afaceri digitale.

Mesežnikov a spus că Fico și aliații săi profită de oboseala și furia crescândă în rândul alegătorilor slovaci din cauza sprijinului fără echivoc al guvernului pentru Ucraina.

„Guvernul a luat o decizie foarte rapidă și fermă – și aș spune că făcând acest lucru s-a găsit pe partea dreaptă a istoriei – de a sprijini Ucraina”, a spus el. „Slovacia a devenit un membru proactiv al UE în propunerea de sancțiuni împotriva Rusiei și a trimis toate echipamentele pe care le putea în Ucraina.”

Decizia Slovaciei de a trimite apărare antiaeriană la doar câteva săptămâni după începerea invaziei a fost urmată de livrarea de vehicule blindate, elicoptere, obuziere și alte echipamente. De asemenea, a primit peste 100.000 de refugiați ucraineni - un număr vizibil pentru o țară de doar 5,4 milioane.

Cu toate acestea, Mesežnikov a spus că un grup mare de slovaci nu sunt de acord cu această abordare – și că SMER și Republica s-au grăbit să îi aprobe..

„Alt argument al lor, în afară de cel al păcii, este că nu ar trebui să ajutăm Ucraina pentru că este în detrimentul slovacilor. Ei spun că este prea scump și că ar trebui să ne îngrijorăm doar pentru noi înșine”, a spus Mesežnikov.

Acesta este un argument puternic pentru alegătorii care se confruntă cu o criză a costului vieții, dar Mesežnikov a spus că nu se bazează în întregime pe fapte, deoarece majoritatea sprijinului este subvenționat din fonduri ale Uniunii Europene.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră