Bratislava spune că regulile UE ar putea cauza penurie de combustibil, dar alții bănuiesc că este implicată politica, scrie Politico
Slovacia dorește o prelungire cu un an a scutirii sale de la interdicția UE privind importurile de petrol rusesc, potrivit a doi diplomați UE, argumentând ca interdicție mai rapidă ar putea opri cea mai mare rafinărie a Slovaciei.
Capitalele UE dezbat cel de-al 12-lea pachet de sancțiuni al blocului împotriva Rusiei din cauza invaziei sale în Ucraina. Comisia Europeană a transmis țărilor săptămâna trecută o nouă propunere care includea măsuri de înăsprire a plafonului prețului petrolului impus inițial anul trecut de G7.
Anul trecut, blocul a interzis importurile de țiței rusesc transportat pe mare, cu excluderi temporare pentru Republica Cehă, Slovacia și Ungaria din cauza dependenței lor de importurile de petrol din Moscova prin conducte. Prelungirea Slovaciei expiră în decembrie, dar noul guvern al țării dorește acum prelungirea acesteia cu încă un an.
Reprezentantul UE al Slovaciei, Petra Vargová, a făcut cererea vineri la o întâlnire regulată a ambasadorilor UE, potrivit celor doi diplomați. Ea a susținut că calendarul actual ar putea forța rafinăria să se închidă, provocând o lipsă de motorină în regiune.
Slovacia este printre țările UE care depind încă cel mai mult de Rusia pentru energie, cu 60 la sută din gazele naturale, 70 la sută din petrol și tot combustibilul nuclear provenind de la Moscova.
Rafinăria Slovnaft, deținută de MOL din Ungaria, a folosit istoric exclusiv țiței rusesc. În această vară, compania a spus că va cere Bruxelles-ului mai mult timp pentru a face ajustările tehnologice necesare pentru a prelua petrol din altă parte. Apelul a fost susținut și de ministrul maghiar de externe Péter Szijjártó.
Slovnaft va investi anul viitor 350 de milioane de euro în tehnologie nouă pentru a se adapta la țițeiul non-rus, a declarat un diplomat slovac, care a adăugat că rafinăria trimite și combustibil în Ucraina, astfel încât Kievul să îl poată folosi pentru efortul său de război.
Cererea de prelungire de vineri vine în momentul în care un nou guvern preia puterea în Slovacia condus de prim-ministrul Robert Fico, care este văzut ca fiind prieten cu Moscova și sceptic cu privire la înarmarea Ucrainei.
„Cel mai probabil, există motive atât politice, cât și tehnice pentru care Slovacia solicită prelungirea”, a spus unul dintre diplomați.