Înregistrările divulgate îl arată pe liderul Forza Italia care își exprimă îngrijorarea față de sprijinul Romei pentru Ucraina, scrie Financial Times.
Politicianul italian Silvio Berlusconi a declarat că și-a reluat vechea prietenie cu președintele rus Vladimir Putin, schimbând cadouri și „scrisori dulci”, potrivit unei înregistrări difuzate marți în care își exprimă și consternarea față de sprijinul militar al Italiei pentru Ucraina.
„Putin mi-a trimis 20 de sticle de vodcă și o scrisoare foarte dulce de ziua mea”, spune Berlusconi, care a împlinit 86 de ani luna trecută, în înregistrarea audio publicată de agenția italiană de știri LaPresse.
„De ziua mea, el mi-a trimis douăzeci de sticle de vodcă și o scrisoare foarte drăguță, iar eu i-am răspuns cu sticle de Lambrusco și o scrisoare la fel de frumoasă. M-a descris ca fiind primul dintre cei cinci prieteni adevărați ai săi ”, a spus el conform LaPresse .
Fostul premier, al cărui partid Forza Italia face parte din coaliția de dreapta a Giorgiei Meloni și care urmează să se alăture guvernului, îi spune unui membru al parlamentului din partidul său că a răspuns cu o „notă la fel de dulce” și sticle de vin Lambrusco de ziua lui Putin pe 7 octombrie, spune el.
Forza Italia s-a grăbit să nege că miliardarul magnat media și-a restabilit vechea prietenie cu liderul rus, cu care a avut odată legături politice strânse și a petrecut și vacanțe.
Într-o declarație, partidul a spus că Berlusconi „și-a amintit” cu parlamentarii săi despre un episod de acum mulți ani, fără a împărtăși evenimentele recente.
Dar în înregistrare, Berlusconi se îngrijorează și de sprijinul militar al Italiei pentru Ucraina, spunând că este „foarte, foarte, foarte îngrijorat” de poziția dură a Italiei împotriva Moscovei.
„Miniștrii ruși au spus că suntem deja în război cu ei pentru că furnizăm arme și finanțare Ucrainei”, spune el.
„Nu pot să-mi exprim părerea, altfel va fi difuzată în presă și ar fi un dezastru”, a adăugat Berlusconi
Afirmațiile lui Berlusconi că a făcut schimb de scrisori cu Putin vin după zile de tensiuni cu Meloni în legătură cu numirile miniștrilor din cabinet, care l-au determinat să-l descrie pe viitorul premier drept „arogant și ofensator”.
Ultimele sale comentarii – care sugerează reluarea relației sale cu Putin – nu vor face decât să sporească îngrijorările cu privire la viitoarea direcție a politicii externe a Italiei și abordarea acesteia față de războiul din Ucraina, odată ce guvernul Meloni va prelua conducerea.
Deși Meloni a criticat cu înverșunare invadarea Ucrainei de către Rusia, cei doi aliați de care va depinde coaliția ei - Berlusconi și Matteo Salvini ai Ligii - sunt ambii admiratori de multă vreme a lui Putin, și și-au exprimat clar disconfortul față de atitudinea dură a UE față de Moscova.
În campania electorală premergătoare sondajelor de luna trecută, Salvini s-a plâns în mod repetat de prețul mare pe care italienii îl plătesc pentru sancțiunile împotriva Rusiei.
Cu doar două zile înainte de vot, Berlusconi a părut să apere invazia rusă a Ucrainei, spunând unui interviu de televiziune că Putin „a vrut doar să-l înlocuiască pe [președintele ucrainean] Zelensky cu un guvern format din oameni decenți”, dar apoi a întâmpinat „rezistență neașteptată”.
În zilele de după victoria sa electorală, Meloni a vorbit cu Zelensky pentru a-l asigura de sprijinul continuu al Italiei pentru lupta împotriva Rusiei.
Însă mulți se tem că dependența ei de partenerii ei de coaliție va duce la atenuarea politicii guvernului față de Kremlin, spre deosebire de poziția dura împotriva invaziei luate de actualul premier Mario Draghi.
Forza Italia a spus că poziția partidului cu privire la „conflictul ucrainean și responsabilitatea Rusiei este cunoscută de toți [și] este în conformitate cu poziția Europei și a Statelor Unite”.