Shin Bet a fost informat că Hamas pregătea un atac la începutul lunii octombrie dar a considerat informația „nesemnificativă

28 Dec 2023
Shin Bet a fost informat că Hamas pregătea un atac la începutul lunii octombrie dar a considerat informația „nesemnificativă

Cu câteva luni înainte de atacul Hamas din 7 octombrie, agenția de securitate internă Shin Bet a primit informații despre faptul că gruparea teroristă palestiniană plănuia o „mișcare mare”, oferind momentul exact al invaziei - care corespunde cu momentul în care atacul masiv a fost într-adevăr efectuat – dar informațiile au fost considerate nesemnificative, potrivit unui reportaj de televiziune difuzat de Channel12 în seara de miercuri, scrioe The Times Of Israel.

Se pare că Shin Bet a primit un pont de la o sursă umană din Fâșia Gaza, care a avertizat că Hamas plănuia să atace în săptămâna următoare sărbătorii de Yom Kippur, relatează Channel 12.

Anul acesta, Yom Kippur a fost sărbătorit pe 25 septembrie, o zi de luni. Invazia din 7 octombrie, în care mii de teroriști Hamas au masacrat 1.200 de oameni în sudul Israelului și au răpit peste 240 de ostatici, a avut loc 12 zile mai târziu, în sâmbăta săptămânii următoare Yom Kippur.

Reportajul spune că sursa Shin Bet din Gaza a raportat această informație agenției după ce a auzit-o de la o altă persoană care i-a împărtășit detaliile.

Șeful sursei ar fi transmis informațiile brute colegilor săi de la Shin Bet, dar aceștia au considerat-o nesemnificativă, ajungând la concluzia că „dacă acest proiect este într-adevăr pe cale de a fi implementat, vom primi și alte informații” care să o coroboreze, potrivit canalului.

Se presupune că această informație nu a fost adusă în atenția înalților oficiali Shin Bet, iar șeful agenției, Ronen Bar, nu a auzit niciodată de ea.

A ajuns să fie raportată după 7 octombrie, ca parte a eforturilor de a înțelege cum ar fi putut agenția să nu fie conștientă de atacul planificat.

Canalul citează surse anonime Shin Bet care susțin că la acea vreme nu existau alte informații care să susțină informațiile și că fiabilitatea sursei umane – care începuse să furnizeze informații Shin Bet la scurt timp după, timp înainte – a fost considerată incertă, deși agenția a recunoscut de atunci că a fost foarte grav.

Deși Bar, șeful agenției, nu auzise de raport, Channel 12 citează mai multe surse care spun că Shin Bet nu va da vina pe ofițerii de rang inferior și admite că agenția nu a reușit să prevină atacul.

În răspunsul său oficial la acest raport, Shin Bet spune că se concentrează în prezent pe războiul în desfășurare împotriva Hamas și se pregătește să efectueze o investigație amănunțită după război asupra modului în care s-a produs eșecul serviciilor de informații, în special prin verificarea informațiilor disponibile. .

„În orice caz, concentrarea asupra unei anumite piese de informație nu poate reflecta toate informațiile disponibile la acel moment. »

Alte stiri din Externe

Ultima oră