Sfîrșitul căutărilor și ultimele miracole în Turcia: 3 persoane găsite în viață după 248 de ore sub dărâmături

17 Feb 2023
Sfîrșitul căutărilor și ultimele miracole în Turcia: 3 persoane găsite în viață după 248 de ore sub dărâmături

Încă cel puțin trei persoane, inclusiv doi minori, au fost scoase incredibil de vii din dărâmăturile unui cutremur devastator, la 10 zile după ce acesta a lovit părți din Turcia și Siria.O tânără de 17 ani, Aleyna Ölmez, a fost supranumită „fata-minune” când a fost scoasă cu viață din dărâmăturile din Turcia, joi, la 248 de ore după cutremurul din 6 februarie, în timp ce eforturile de salvare trec la operațiunile de recuperare la zece zile după dezastru, anunță CNN.

Salvarea ei a fost urmată ulterior de cea a lui Neslihan Kilic, în vârstă de 30 de ani, și a unui băiat de 12 ani pe nume Osman, care le-a spus salvatorilor că în apropiere sunt mai mulți oameni îngropați.

Cel puțin 43.885 de persoane au murit în Turcia și Siria vecină în urma puternicului cutremur cu magnitudinea de 7,8, potrivit autorităților. Eforturile de recuperare a supraviețuitorilor au fost îngreunate de o perioadă rece de iarnă în regiunile afectate de cutremur, în timp ce autoritățile se confruntă cu provocările logistice legate de transportul ajutoarelor în nord-vestul Siriei, pe fondul unei crize umanitare acute agravate de ani de conflicte politice.

Joi, secretarul general al ONU, António Guterres, a anunțat un apel pentru ajutor de 1 miliard de dolari pentru eforturile de ajutorare a cutremurului din Turcia pe parcursul a trei luni. A avut loc la doar două zile după ce ONU a lansat un apel rapid pentru 397 de milioane de dolari în ajutor pentru cutremur pentru Siria, acoperind, de asemenea, o perioadă de trei luni, deoarece organismele umanitare subliniază nevoia de servicii psihologice și de sănătate mintală în regiunile afectate.

Echipajul canalului de știri de stat din Turcia TRT Haber a vizitat-o ​​pe adolescenta Aleyna Ölmez în camera de spital după operațiunea de salvare și a vorbit cu ea, cu medicii și membrii familiei ei. Alyena a fost dusă direct la Facultatea de Medicină a Universității Kahramanmaraș Sutcu Imam după operațiunea de salvare de joi.

Un videoclip le-a arătat pe mătușa și bunica Aleynei lângă patul ei, atingându-i fața și sărutându-i mâinile. Când corespondentul TRT Haber a întins mâna către Aleyna cu un microfon întrebând-o ce mai face, Aleyna a clătinat din cap și a zâmbit.

Medicul Aleynei, Prof. Dilber, a spus că a fost foarte surprins de starea bună de sănătate a Aleynei și a declarat pentru TRT Haber: „Nu putea să mănânce nimic și nu a băut nimic tot timpul (când era sub dărâmături), dar era încă într-o stare bună.” Dr. Dilber a adăugat că „din moment ce nu se putea mișca deloc sub dărâmături, am putea spune că inactivitatea ei a protejat-o puțin pe Aleyna și a avut nevoie de mai puțină energie pentru a îndura în acest timp condițiile înfiorătoare.”

„Nu a existat hipotermie. Analizele de sânge au arătat și funcții renale foarte bune. Enzimele musculare nu erau prea mari. Terapia cu fluide a început imediat. După terapia cu fluide, Aleyna ne-a vorbit foarte clar”, a adăugat el.

Hacer Atlas, un membru al echipei de căutare și salvare care a salvat tânăra victimă a cutremurului, a declarat agenției de presă de stat din Turcia Anadolu că au reușit să ajungă la Aleyna după eforturi lungi și obositoare. „Mai întâi am ținut-o de mână, apoi am scos-o afară. Este în stare foarte bună și poate comunica. Sper că vom continua să primim vești bune despre ea”, a spus Atlas despre momentul în care au găsit-o pe Aleyna.

Kilic, femeia de 30 de ani care a fost salvată joi, la 258 de ore după cutremur, a fost găsită și în Kahramanmaras, unde ea și familia ei locuiau la etajul șapte al complexului de apartamente Ebrar, potrivit fratelui ei. În ciuda violenței cutremurului și a așteptării lungi pentru a fi salvată, Kilic a putut să vorbească și să le spună salvatorilor numele ei când au scos-o din dărâmături, a spus el.

Câteva ore mai târziu, un băiat de 12 ani pe nume Osman a fost salvat și în sudul provinciei Hatay. Potrivit CNN Turk, și Osman părea să fie într-o stare relativ bună și a fost găsit în poziție șezând într-o gaură înconjurată de grinzi și moloz. A fost dus la spital pentru control medical.

Osman a spus echipei de salvare că mai era o persoană în aceeași locație. Poliția a percheziționat zona cu câini ghid după ce Osman a fost salvat și și-au intensificat operațiunile în căutarea celei de-a doua persoane.

Cei trei se alătură unui mic grup de supraviețuitori ai cutremurului care au sfidat predicțiile că timpul pentru supraviețuire a trecut la începutul acestei săptămâni. Marți, o femeie în vârstă de 77 de ani a fost scoasă cu viață din dărâmăturile din orașul Adiyaman, la aproximativ 212 ore după ce a avut loc cutremurul, a raportat Anadolu.

Alte stiri din Externe

Ultima oră