Sfântul Scaun a anunţat, luni, deschiderea în luna iulie a primului proces de la Vatican pentru pedofilie privindu-l pe fostul nunţiu al Republicii Dominicane, precum şi demiterea a doi episcopi americani acuzaţi de a fi tolerat preoţi pedofili în dioceza lor.
Prima audiere a fostului nunţiu apostolic al Republicii Dominicane, Jozef Wesolowski, este programată la 11 iulie a.c., se precizează într-un comunicat citat de AFP.
Delictele, care au fost contestate de fostul nunţiu (ambasador), au fost comise în timpul sejurului între august 2013 – 22 septembrie 2014, dar şi în timpul exercitării misiunii de nunţiu apostolic în Republica Dominicană (24 ianuarie 2008 – 21 august 2013).
În primul caz este vorba de deţinerea de material pedo-pornografic, delict introdus în legislaţia Vaticanului de Papa Francisc în 2013.
În al doilea caz, este vorba de abuzuri sexuale cu minori, contestate pe baza rechizitoriului provenit de la Autorităţile judiciare Saint Domingue, a precizat Vaticanul. Nunţiul apostolic a fost acuzat că ar fi avut relaţii cu minori din cartierul mărginaş Saint-Domingue.
Papa a acceptat luni demisia celor doi episcopi americani. Aceste demisii, ale arhiepiscopului de Saint Paul şi Minneapolis, John Clayton Nienstedt, şi a adjunctului său, Lee Anthony Piché, au fost acceptate de Papa Francisc, conform codului de drept canonic, care prevede sancţiuni în aceste cazuri grave.
Vaticanul nu a dat explicaţii, dar această sancţiune este invocată de asociaţiile victimelor din Statele Unite. Vaticanul a anunţat săptămâna trecută crearea unei noi instanţe de drept canonic pentru judecarea episcopilor vinovaţi de neglijenţă sau de complicitate cu preoţi culpabili de abuzuri sexuale. Noua instanţă nu îi va judeca pe aceşti prelaţi penal, ci vor fi direct acuzaţi de delictul de pedofilie. Este o premieră pentru acest mic tribunal, cunoscut pentru celebrul proces din în 2012, când l-a judecat pe majordomul papei Benedict XVI, Paolo Gabriele, condamnat pentru că a transmis presei italiene documente confidenţiale. În final, el a fost graţiat.
Aceste măsuri anti-pedofilie demonstrează răspunsul foarte sever al Vaticanului faţă de acest flagel, care a discreditat Biserica, chiar dacă asociaţiile victimelor reproşează Vaticanului că nu merge mai departe cu demersurile.