Serviciile de informații germane au interceptat comunicațiile rușilor: „Soldații vorbeau despre atrocități ca despre viața lor de zi cu zi”

08 Apr 2022
Serviciile de informații germane au interceptat comunicațiile rușilor: „Soldații vorbeau despre atrocități ca despre viața lor de zi cu zi”

Serviciile de informații germane au interceptat comunicații rusești cu privire la masacrul de la Bucea. „Soldații vorbeau despre atrocități ca despre viața lor de zi cu zi”, scrie Europe1.

Revista germană „Der Spiegel” afirmă că serviciile de informații germane (BND) ar fi înregistrat comunicații radio ale soldaților ruși în care evocă abuzurile comise la Bucea, la nord-vest de Kiev, unde au fost descoperite zeci de cadavre.
Serviciile germane de informații (BND) au înregistrat comunicații radio de la soldații ruși în care discutau despre abuzuri în Bucea, la nord-vest de Kiev, în Ucraina, unde au fost descoperite zeci de cadavre susține revista Der Spiegel. Conținutul unor schimburi corespunde fotografiilor cu cadavrele găsite în Bucea și care au stârnit un val de condamnări internaționale, mai mulți lideri printre care și germanul Olaf Scholz evocând „crime de război” comise de ruși în această localitate preluată de forțele ucrainene, potrivit aceleași surse.

Înregistrări care contrazic versiunea rusă
Serviciile de informații germane BND au informat deputații despre aceste conversații interceptate, continuă Der Spiegel, pentru care aceste înregistrări vin să contrazică versiunea livrată de Moscova conform căreia cadavrele persoanelor în civil găsite la Boutcha au fost depuse acolo după ce trupele ruse au evacuat incinta.

Astfel, într-unul dintre mesajele radio menționate de der Spiegel, un soldat îi explică altuia că el și colegii săi au ucis o persoană pe o bicicletă. Fotografia unui cadavru întins pe bicicletă a făcut înconjurul lumii și jurnaliștii AFP au văzut acest cadavru, precum și pe cele ale aproximativ douăzeci de bărbați îmbrăcați în civil, în timp ce traversau una dintre cele mai lungi artere ale lui Boutcha.

Mercenarii Wagner ar fi participat la abuzuri
Într-un alt mesaj radio, un bărbat spune: „Mai întâi interogăm soldații, apoi îi împușcăm”. Aceste mesaje confirmă, de asemenea, că mercenarii ruși din grupul Wagner din Ucraina ar fi participat la aceste abuzuri, continuă revista.  „Soldații au vorbit despre atrocități ca despre viața lor de zi cu zi”, a scris el, asigurând că aceste execuții nu au fost comise accidental de soldații ruși care acționau fără ordine.

Aceste descoperiri nu se limitează la Bucea. În Mojine, la 50 de kilometri vest de Kiev, jurnaliștii de la AFP au văzut patru cadavre pe jumătate îngropate într-o groapă săpată în pădure. Printre aceștia, primarul acestui sat, soțul și fiul ei dispărut.

Guvernul german a declarat miercuri că poziția Rusiei conform căreia a fost înscenată moartea civililor este „insuportabilă” având în vedere imaginile din satelit care au fost difuzate. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a numit crimele „cele mai grave crime de război” de la al Doilea Război Mondial și „genocid”. La rândul lor, occidentalii au anunțat o întărire a sancțiunilor împotriva Moscovei.

Alte stiri din Externe

Ultima oră