Serviciile de informații europene se tem de un val „iminent” de sabotaje din partea Rusiei

05 Mai 2024
Serviciile de informații europene se tem de un val „iminent” de sabotaje din partea Rusiei

Mai multe servicii europene de informații și-au alertat guvernele cu privire la viitoarele bombardamente, incendii și atacuri cibernetice de la Moscova, potrivit cotidianului britanic The Financial Times .

Agențiile europene de informații și-au avertizat guvernele că Rusia complotează acte violente de sabotaj pe tot continentul, în timp ce se angajează într-un conflict permanent cu Occidentul.

Rusia a început deja să pregătească mai activ bombardamente ascunse, atacuri incendiare și daune aduse infrastructurii pe teritoriul european, direct și prin proxy, cu puțină îngrijorare aparentă cu privire la cauzarea deceselor civile, cred oficialii serviciilor de informații.

În timp ce agenții Kremlinului au o istorie lungă de astfel de operațiuni – și au lansat atacuri sporadic în Europa în ultimii ani – dovezile unui efort mai agresiv și mai concertat sunt din ce în ce mai agresive, potrivit evaluărilor din trei țări europene diferite împărtășite cu Financial Times.

Oficialii serviciilor de informații devin din ce în ce mai insistenti cu privire la amenințare într-un efort de a promova vigilența.

„Evaluăm că riscul ca actele de sabotaj controlate de stat să fie semnificativ crescut”, a declarat Thomas Haldenwang, șeful serviciilor de informații interne germane. Rusia pare acum hotarâtă să desfășoare operațiuni pe pământ european „[cu] un potențial ridicat de daune”, a declarat el la o conferință de securitate găzduită luna trecută de agenția sa, Oficiul Federal pentru Protecția Constituției.

Haldenwang a vorbit la doar câteva zile după ce doi cetățeni germano-ruși au fost arestați în Bayreuth, Bavaria, pentru că ar fi complotat să atace site-urile militare și logistice din Germania în numele Rusiei.

Doi bărbați au fost acuzați în Marea Britanie la sfârșitul lunii aprilie că au declanșat un incendiu la un depozit care conținea transporturi de ajutor pentru Ucraina. Procurorii englezi îi acuză că lucrează pentru guvernul rus.

În Suedia, serviciile de securitate investighează între timp o serie de deraieri recente ale căilor ferate, despre care bănuiesc că ar putea fi acte de sabotaj susținute de stat.

Rusia a încercat să distrugă sistemele de semnalizare de pe căile ferate cehe, a declarat luna trecută ministrul transporturilor al țării pentru FT.

În Estonia, un atac asupra mașinii ministrului de interne în februarie și asupra celor ale jurnaliştilor au fost comise de agenți ruși de informații, a declarat Serviciul de Securitate Internă al țării. Ministerul Apărării al Franței a avertizat, de asemenea, anul acesta cu privire la posibile atacuri de sabotaj ale Rusiei asupra site-urilor militare.

„Concluzia evidentă este că a existat o intensificare reală a activității rusești”, a spus Keir Giles, cercetător consultant senior la Chatham House.

„Nu se poate spune dacă aceasta este o reflectare a faptului că rușii aruncă mai multe resurse în ea; dacă sunt mai neglijenți și sunt prinși; sau dacă contrainformațiile occidentale au devenit pur și simplu mai bune în detectarea și oprirea acesteia”, a adăugat el. „Orice ar fi totuși – se întâmplă multe.”

Un înalt oficial guvernamental european a spus că prin serviciile de securitate NATO au fost împărtășite informații despre „acte răuvoitoare clare și convingătoare ale Rusiei”, care au fost coordonate și la scară largă.

A sosit momentul să „creștem gradul de conștientizare și să ne concentrăm” cu privire la amenințarea violenței rusești pe teritoriul european, a adăugat el.

NATO a emis joi o declarație în care își declară îngrijorarea profundă cu privire la creșterea „activităților răuvoitoare ale Rusiei pe teritoriul aliat” , invocând ceea ce a spus că este o „campanie de intensificare”. . . de-a lungul zonei euro-atlantice”.

Temerile tot mai mari legate de apetitul Rusiei pentru daune fizice împotriva adversarilor săi urmează unui val de acuzații împotriva Rusiei din cauza campaniilor de dezinformare și hacking.

Vineri, Germania a promis consecințe pentru Moscova – într-o declarație susținută de UE și NATO – în urma unui atac de piraterie din 2023 asupra partidului social-democrat al cancelarului Olaf Scholz.

Între timp, încă se desfășoară un scandal care dezvăluie încercările Rusiei de a coopta politicieni europeni de extremă dreapta înainte de viitoarele alegeri europene.

Un oficial al serviciilor de informații a spus că eforturile de sabotare ale Moscovei nu ar trebui privite ca fiind distincte de alte operațiuni, declarând că intensificarea activității reflectă scopul Rusiei de a exercita o presiune maximă „la toate nivelurile”.

Putin se simte în prezent „încurajat” și va încerca să împingă liniile cât poate de tare în Europa, pe mai multe fronturi, a spus el, fie prin dezinformare, sabotaj sau hacking.

Agresiunea sporită din partea serviciilor secrete ruse reflectă, de asemenea, dorința sefilor spionilor țării de a se reafirma după cel mai grav eșec al lor de la prăbușirea Uniunii Sovietice.

În săptămânile care au urmat invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, peste 600 de ofițeri de informații ruși care operau în Europa cu acoperire diplomatică au fost expulzați, provocând daune grave rețelei de spionaj a Kremlinului de pe întreg continent.

Într-un raport recent, analiștii de la Royal United Services Institute din Marea Britanie au evidențiat eforturile la care s-a dus Rusia pentru a-și reconstitui prezența în Europa, folosind adesea proxy. Acestea includ membri ai diasporei ruse, precum și grupuri de crimă organizată cu care Kremlinul are legături de lungă durată.

A avut loc, de asemenea, o schimbare strategică cheie, așa-numitele „Comitete de Influență Specială” coordonând operațiunile de informații, țară cu țară, pentru Kremlin, adunând laolaltă eforturile care au fost înainte fragmentate ale serviciilor de securitate disruptive ale țării și ale altor jucători de la Kremlin.

Odată cu intensificarea operațiunilor Rusiei, serviciile de securitate au fost în alertă maximă față de amenințări și caută să identifice țintele pe care le-ar fi ratat.

Au fost ridicate întrebări, de exemplu, cu privire la o explozie inexplicabilă până acum la o fabrică de muniții BAE Systems din Țara Galilor, care furnizează obuze folosite de Ucraina. În octombrie 2014, a fost distrus un depozit ceh de arme în care erau depozitate arme pentru Kiev; Ulterior, s-a dezvăluit că agenții de informații militare ruși au instalat explozibili la fața locului.

Un incendiu uriaș a izbucnit vineri la o fabrică din Berlin deținută de compania de arme Diehl, care aprovizionează și Ucraina. Peste 160 de pompieri specialiști au fost chemați pentru a combate incendiul, locuitorilor dintr-o zonă uriașă din vestul capitalei li s-a spus să țină ferestrele închise din cauza fumului toxic.

„Ca întotdeauna în cazul Rusiei, este înțelept să nu căutați o singură explicație a motivului pentru care fac ceva. Există întotdeauna o combinație de lucruri care se întâmplă”, a spus Giles.

„Aceste atacuri pe care le-am văzut până acum sunt, desigur, pentru a crea perturbări, dar pot fi folosite și pentru dezinformare. Și mai este și ceea ce Rusia învață din aceste atacuri dacă vrea să imobilizeze Europa pe bune. . . Sunt ședințe de antrenament.”

Alte stiri din Externe

Ultima oră