Serbia: Mii de oameni au manifestat împotriva Europride la Belgrad

29 Aug 2022
Serbia: Mii de oameni au manifestat împotriva Europride la Belgrad

Mii de credincioși ortodocși au mărșăluit în seara zilei de duminică, 28 august, la Belgrad, pentru a avertiza împotriva posibilităților de organizare a Europride, în ciuda deciziei de a anula aceste mari adunări a comunității LGBTQ programată pentru septembrie, scrie Le Figaro

Purtând icoane, cruci și steaguri religioase, protestatarii au mărșăluit prin centrul orașului rugându-se și scandând și s-au adunat în fața Catedralei Sfântul Sava, a relatant un fotograf AFP.

Președintele sârb Aleksandar Vucic a anunțat sâmbătă că a decis, în consultare cu guvernul, că acest marș organizat ca parte a unui eveniment paneuropean anual major, va fi „amânat sau anulat”. El a explicat că nu a fost posibil să „gestionăm totul”, într-un moment în care Serbia se confruntă cu o „criză dificilă” în Kosovo, o fostă provincie sârbă care și-a proclamat independența în 2008, niciodată recunoscută de Belgrad.

Însă Marko Mihailovic, un coordonator al Europride programată la Belgrad în perioada 12-18 septembrie, a spus: „ Marșul va avea loc așa cum era planificat pe 17 septembrie ”.

Vorbind în fața mulțimii duminică, episcopul Nikanor al Bisericii Ortodoxe Sârbe a salutat decizia de a inversa ceea ce el a numit „o profanare a țării noastre, a Bisericii noastre și a familiilor noastre ”. Episcopul a spus, potrivit imaginilor difuzate pe site-ul de știri Glas Javnosti, că credincioșii sunt gata să iasă în stradă pentru a „să se pună în fața celor care se intenționează să distrugă valorile Serbiei ”.

Primele două Marșuri ale Mândriei de la Belgrad, în 2001 și 2010, au fost afectate de violență. Parada este organizată regulat din 2014, dar cu o prezență mare a forțelor de ordine. că credincioșii sunt gata să iasă în stradă pentru a „ să se pună în fața celor care intenționează să distrugă valorile Serbiei ”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră