Serbia acuză Occidentul de ipocrizie, comparând situația din Kosovo cu cea din Ucraina: „Adevărul este că aproape toate puterile occidentale încalcă Carta ONU”

22 Sep 2023
Serbia acuză Occidentul de ipocrizie, comparând situația din Kosovo cu cea din Ucraina: „Adevărul este că aproape toate puterile occidentale încalcă Carta ONU”

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic a acuzat joi Occidentul de ipocrizie, declarând că recunoaşterea sa a independenţei Kosovo se bazează pe aceeaşi justificare ca şi războiul Rusiei împotriva Ucrainei, scrie Le Monde.

Adresându-se de pe podiumul Adunării Generale a ONU, el a spus că țările occidentale au invocat principiile suveranității și drepturile omului pentru a aproba statutul Kosovo ca națiune independentă.

Kosovo și-a declarat independența față de Serbia în 2008, la aproape un deceniu după ce NATO a ajutat la împingerea forțelor sârbe din fosta provincie într-un război sângeros care a făcut morți în jur de 13.000 de oameni, majoritatea de origine albaneză. Statele Unite și majoritatea țărilor europene au recunoscut Kosovo.

„Nu au râs când președintele rus a folosit aceleași cuvinte pentru a-și justifica atacul asupra Ucrainei ”, a spus domnul Vucic. „Au uitat că ei înșiși au folosit același discurs, aceleași cuvinte și aceleași explicații. Cel mai rău este că toți cei care au comis agresiune împotriva Republicii Serbia dau astăzi lecții despre integritatea teritorială a Ucrainei ”, a adăugat el, subliniind că „principiile nu se schimbă de la o circumstanță la alta.

"La doar câțiva metri de această sală, ministrul german a spus că Germania a respectat cu fermitate Carta ONU și deciziile și documentele ONU și că nu va renunța niciodată la ea. Toate acestea ar fi frumoasz, dacă ar fi adevăratz. Și anume, aproape toate puterile occidentale au încălcat cu brutalitate atât Carta ONU, cât și Rezoluția ONU 1244, care fusese adoptată în această renumită Organizație, întrucât au negat și încălcat tocmai acele principii pe care le apără astăzi și asta s-a întâmplat acum 24 de ani și exact acum 15 aniPentru prima dată, fără precedent în istoria lumii, cele mai puternice 19 țări au luat decizia, fără implicarea Consiliului de Securitate al ONU, repet, fără nicio decizie a Consiliului de Securitate al ONU, de a ataca și pedepsi brutal o țară suverană pe sol european, după cum au spus, pentru a preveni dezastrul umanitar", a spus presedintele sârb conform B92

Belgradul, precum și principalii săi aliați, China și Rusia, au refuzat să recunoască independența Kosovo, a cărui populație este în principal de origine albaneză, dar care include zone cu majoritate sârbă în nord. Tensiunile rămân ridicate acolo după luni de revolte în aceste zone cu majoritate sârbă. La sfârșitul lunii mai, peste 30 de soldați ai forței NATO (KFOR) au fost răniți.

Alte stiri din Externe

Ultima oră