Cutremurele care au scuturat centrul Italiei în ultimele două luni ar putea continua într-un efect de domino devastator, cu un seism de mare magnitudine provocând un altul, de-a lungul sistemului de falii aflat sub lanţul muntos apenin, avertizează un seismolog italian.
Gianluca Valensise, seismolog la Institutul Naţional de Geofizică şi Vulcanologie din Italia, este de părere că există o legătură geodinamică între cutremurul produs în luna august şi cele ce i-au urmat.
"Un cutremur cu magnitudinea 6 sau mai mare creează tensiuni care sunt distribuite de-a lungul tuturor faliilor adiacente şi pot provoca rupturi ale acestora, iar acest lucru este, probabil, ceea ce s-a întâmplat din august până acum. Acest proces poate continua la infinit, cu un cutremur mare slăbind o falie vecină, într-un proces de domino, care poate acoperi sute de kilometri, în principiu", consideră seismologul italian.
În sprijinul ideii sale, Valensise a amintit că Italia s-a mai confruntat cu un fenomen asemănător, o serie de cutremure ce au avut loc în Calabria, în sudul Italiei, în 1783, atunci când s-au produs cinci seisme majore de 6,5 grade sau mai mari în mai puţin de două luni.
De asemenea, seismologul Pascal Bernard, de la Institutul de fizica globului de la Paris, consideră că seismul care a lovit duminică centrul Italiei nu este o replică, ci face parte dintr-un lanț de cutremure care se declanşează reciproc, iar acest fenomen va continua în săptămânile şi lunile următoare.
Potrivit expertului francez, replicile au o magnitudine mai mică decât cea care putea fi preconizată. În cazul cutremurului de duminică, este vorba un ruperea unui segment de falie vecin cu cel care a declanşat mişcările de acum câteva zile în această regiune şi, de asemenea, cu cel care a provocat seismul din august anul trecut. Transmiterea tensiunilor, a forţelor tectonice continuă de la un segment la altul.
În zona tectonică din Italia plăcile sunt foarte segmentate, astfel încât acestea se rup bucată cu bucată, în loc să se producă pe o arie mai mare şi, din acest motiv, este de aşteptat ca zguduirile să continue în săptămânile viitoare, cu magnitudini de 5,5 sau 6, a mai declarat expertul într-un interviu pentru AFP.