James Clapper, directorul Comunităţii Naţionale de Informatii, a declarat in fata unui comitet senatorial ca asa-zisul Internet al tuturor lucrurilor poate deschide o noua era pentru supraveghere, permitand agentiilor de informatii sa urmareasca digital persoanele, dincolo de telefoane inteligente, tablete si calculatoare, scrie Newsweek. „În viitor, serviciile de informaţii ar putea folosi Internetul lucrurilor pentru identificare, supraveghere, monitorizare, localizare, urmarire si vizare pentru recrutare sau pentru a castiga acces la retele sau datele utilizatorului", a explicat Clapper.
Internetul lucrurilor, una dintre cele mai mari ameninţări la adresa securităţii SUA
În acelasi timp, Clapper arată, in raportul prezentat in Senat, ca Internetul lucrurilor este una dintre cele mai mari amenintari la adresa securitatii SUA, la fel ca si vehiculele autonome si sistemele imbunatatite de inteligenta artificiala. „Dispozitivele, create si puse in operatiune cu cerinte si testari minime de securitate, precum si o complexitate tot mai mare a retelelor ar putea duce la vulnerabilitati raspandite in infrastructurile civile si sistemele guvernamentale americane. Aceste evolutii vor reprezenta provocari la adresa apararii noastre cibernetice, insa creeaza si noi oportunitati pentru propriii nostri colectori de informatii", a afirmat Clapper.
"În viitor, serviciile de informaţii ar putea folosi Internetul lucrurilor pentru identificare, supraveghere, monitorizare, localizare, urmărire şi vizare pentru recrutare sau pentru a câştigă acces la reţele sau datele utilizatorului", a explicat Clapper. Companiile care vând dispozitive inteligente care se conecteaza la Internet au fost criticate pentru vulnerabilitatea produselor lor, in vreme ce multi experţi în securitate cibernetică acuza ca unii producatori trateaza securitatea ca pe o chestiune secundară.