Modul în care Germania și Uniunea Europeană ar trebui să rezolve problema refugiaților pare să dezbine elita politică germană.
„Barca s-a umplut”, a reacționat recent purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Berlin. Între timp, în Ungaria, premierul Viktor Orban a demarat construirea unui gard de sârmă ghimpată la granița cu Serbia, pe o distanță de 175 de kilometri.
Ungaria a fost criticată vehement, inclusiv de cancelarul Angela Merkel, însă părerea ei nu este împărtășită de toți colegii din partid.
„Criticile la adresa Ungariei sunt doar de fațadă”, acuză, în revista Der Spiegel, secretarul general al CDU din Saxonia, Michael Kretschmer.
„Un astfel de gard ne ajută să îi deviăm pe refugiați în locuri în care îi putem înregistra cu ușurință. Eu cred că este o măsură corectă”, susține politicianul german.
El acuză țările de la marginea UE că nu respectă acordurile parafate. „Multe țări încalcă acordurile în vigoare prin neînregistrarea refugiaților și trimiterea lor mai departe în Europa”.
El propune mai multe controale internaționale și o cooperare mai strânsă cu autoritățile cehe și poloneze privind controalele la graniță.
Purtătorul de cuvânt al CDU Saxonia, Christian Hartmann, a adus în discuție la televiziunea MDR utilitatea Spațiului Schengen.
„Atâta timp cât țările de la granițele exterioare ale UE permit intrarea frauduloasă a refugiaților trebuie să reintroducem controalele vamale. Persoanele și autovehiculele ar trebui din nou controlate”, a acuzat acesta.
“Chiar dacă măsura ar fi de înțeles, ea nu ar avea efectul scontat. Refugiații care ajung la granița noastră pot depune o cerere de azil și nu mai pot fi trimiși înapoi așa ușor”, susține unul dintre liderii CDU, Wolfgang Bosbach, pentru Spiegel.
Ministrul de Interne al Germaniei, Thomas de Maiziere, nu a dorit să comenteze propunerile colegilor săi de partid. „Guvernul susține valorile fundamentale ale Uniunii Europene, printre care se află și liberatea de mișcare“.
Membrii CDU atrag atenția că acordul de la Dublin subliniază clar că refugiații trebuie să solicite azil în prima țară UE în care au ajuns. “Dacă acordul de la Dublin va fi în continuare încălcat, atunci trebuie să luăm în calcul și libertatea de mișcare”.
Politicienii germani acuză Italia și Grecia că sunt principalele exportatoare de refugiați către Germania și Franța.