Se redeschide cazul dispariției șocante din Vatican după 40 de ani. Nu s-a aflat niciodată ce s-a întâmplat cu Emanuela

09 Ian 2023
Se redeschide cazul dispariției șocante din Vatican după 40 de ani. Nu s-a aflat niciodată ce s-a întâmplat cu Emanuela

Vaticanul a redeschis o anchetă cu privire la dispariția Emanuelai Orlandi, un caz care a surprins Italia acum mai bine de 40 de ani și l-a implicat pe puternicul Sfânt Scaun, conform The Guardian.

Emanuela avea 15 ani când a dispărut pe 22 iunie 1983, în timp ce se îndrepta spre casă după o lecție de flaut la Roma. Familia Orlandi locuia în Vatican, unde tatăl ei era angajat laic în gospodăria papală. Cazul a declanșat mai multe teorii, inclusiv că Emanuela a fost răpită de o bandă pentru a șantaja Vaticanul să-l elibereze pe Mehmet Ali Ağca, care a fost închis în 1981 după ce a încercat să-l asasineze pe Papa Ioan Paul al II-lea, dar nu a dat niciodată răspunsuri concrete.

Promotorul justiției de la Vatican, Alessandro Diddi, a redeschis cazul după mai multe solicitări din partea fratelui mai mare al Emanuelei, Pietro, care a militat fără încetare pentru a descoperi adevărul din spatele dispariției ei, potrivit agenției de presă LaPresse.„Am aflat despre anchetă doar prin mass-media”, a spus Laura Sgrò, avocatul familiei Orlandi. „Am scris papei în urmă cu un an cu intenția de a vorbi cu promotorul justiției. Desigur, suntem fericiți că fac o investigație, dar sperăm cu adevărat că acest lucru va oferi cu adevărat răspunsuri concrete.”

Diddi a confirmat redeschiderea anchetei la LaPresse după ce a fost raportată pentru prima dată de agenția de știri Adnkronos, care a spus că „toate dosarele, documentele, rapoartele, informațiile și mărturiile” legate de caz vor fi reexaminate pentru a clarifica o serie de întrebări și „nu va lăsa nicio piatră neîntoarsă”. Mai mult, ancheta se va concentra pe cazul Mirella Gregori, care avea și ea 15 ani când a dispărut la Roma cu câteva săptămâni înainte de Orlandi, după ce i-a spus mamei sale că merge la o întâlnire. De mult s-a crezut că ar putea exista o legătură între cele două dispariții.

Ancheta vine la câteva luni după lansarea pe Netflix a filmului Vatican Girl, un documentar care explorează teoriile despre cazul Orlandi. În cea mai uluitoare afirmație, o prietenă din copilărie a Emanuelei intervievată în documentar a spus că adolescentul a fost molestat de „cineva apropiat Papei”, care la acea vreme era Ioan Paul al II-lea.

O altă teorie dezvăluită în documentar a fost că Emanuela a fost dusă la Londra, unde a locuit ani de zile într-un cămin de tineret deținut de o congregație catolică, cu cheltuielile finanțate de Vatican. Potrivit acestei teorii, Emanuela a murit la Londra înainte ca trupul ei să fie transferat înapoi la Roma și îngropat la Vatican. În 2019, două morminte din Vatican au fost exhumate și redeschise după ce s-a aflat că Emanuela ar fi fost îngropată acolo. Dar nu au fost găsite rămășițe umane.

Alte teorii au legat dispariția Emanuelei de scandalurile financiare ale Vaticanului, un presupus grup sexual condus de poliția Vaticanului și lumea interlopă criminală a Romei.

Redeschiderea cazului vine și după ce Georg Gänswein, de multă vreme secretar personal și confident apropiat al regretatului fost papă Benedict, a declarat că va aborda misterul Orlandi în cartea sa care spune totul, care urmează să fie publicată pe 12 ianuarie 2023.

Alte stiri din Externe

Ultima oră